De ce este bine ca între proprietar şi chiriaş să existe un contract? Dacă există acest contract, iar chiriaşul nu a plătit utilităţile la timp sau a produs stricăciuni locuinţei, proprietarul poate solicita instanţei obligarea chiriaşului la plata utilităţilor sau la repararea stricăciunilor aduse casei.

sursa:curentul.roÎn cazul în care chiriaşul nu mai este de găsit, proprietarul se poate adresa poliţiei. Mihai Titichi, reprezentant al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din Romånia, atrage atenţia asupra faptului că, în cazul în care nu există un contract între proprietar şi chiriaş, şansele de recuperare a pierderilor sunt practic nule pentru proprietar.

„Încheierea contractului între cele două părţi în faţa notarului pentru a fi valabil nu este obligatorie, ci este suficient ca acest contract să fie încheiat în formă scrisă", a precizat pentru „Curentul" Mihai Titichi.

Contractul de închiriere, potrivit art. 21 din Legea 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, trebuie să cuprindă: adresa locuinţei care face obiectul închirierii, suprafaţa locativă şi dotările folosite în exclusivitate şi în comun, suprafaţa curţilor şi a grădinilor folosite în exclusivitate sau în comun, valoarea chiriei lunare, regulile de modificare a acesteia şi modul de plată, suma plătită în avans în contul chiriei, locul şi condiţiile în care se realizează primirea şi restituirea cheilor, obligaţiile părţilor privind folosirea şi întreţinerea spaţiilor care fac obiectul contractului, inventarul obiectelor şi al dotărilor aferente, data intrării în vigoare şi durata, condiţiile privind folosinţa exclusivă şi în comun a părţilor aflate în coproprietate, persoanele care vor locui împreună cu titularul contractului, alte clauze convenite între părţi.

Potrivit lui Titichi, contractul de închiriere îi dă chiriaşului siguranţa că proprietarul nu îi va lua banii pe o anumită perioadă, după care îl va da afară înainte de termen. Mai exact, „potrivit art. 24 din Legea 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, rezilierea contractului de închiriere înainte de termenul stabilit se face în următoarele condiţii: la cererea chiriaşului, cu condiţia notificării prealabile într-un termen de minimum 60 de zile sau la la cererea proprietarului, atunci cånd chiriaşul nu a achitat chiria cel puţin trei luni consecutiv ori chiriaşul a pricinuit însemnate stricăciuni locuinţei, clădirii în care este situată aceasta, instalaţiilor, precum şi oricăror alte bunuri aferente lor, sau dacă înstrăinează fără drept părţi ale acestora.

Totodată, contractul între cele două părţi poate fi reziliat dacă chiriaşul are un comportament care face imposibilă convieţuirea sau împiedică folosirea normală a locuinţei ori nu a respectat clauzele contractuale.


 

Sursa

15 February 2010