Firma de consultanţă imobiliară DTZ Echinox, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de profil, a înregistrat o creştere de 5% a cifrei de afaceri în 2010, până la 2,8 milioane de euro, după ce în 2009, primul an integral de criză în piaţa imobiliară, majoritatea firmelor de profil au raportat scăderi considerabile ale veniturilor.

16440-11-mihneaserbanescu-sm.jpgPotrivit informaţiilor din piaţă, şi alte firme de consultanţă au revenit pe creştere în 2010, dar cifrele sunt încă departe de cele din perioada 2007-2008, când întreaga piaţă de consultanţă imobiliară era evaluată la 50 de milioane de euro. Acum, cifra de afaceri a acestor firme se ridică la doar 20-25 de milioane de euro anual.

"Cea mai importantă contribuţie la cifra de afaceri a companiei au avut-o serviciile profesionale: property management, evaluări şi, din cadrul agenţiei, departamentul de birouri. Încasările departamentelor profesionale - property management şi evaluări - însumează 50% din veniturile DTZ Echinox de anul trecut", spun reprezentanţii firmei.

Departamentul de property management a preluat anul trecut administrarea parcurilor comerciale Shopping City Sibiu şi Shopping City Suceava, precum şi un contract de relansare a proiectului Iris din cartierul bucureştean Titan, în timp ce principala tranzacţie realizată de departamentul de birouri a fost închirierea clădirii Castrum de pe strada Sevastopol din zona Pieţei Victoriei, având o suprafaţă de 11.700 de metri pătraţi, către grupul Sanador, care va deschide aici un spital privat.

Pe de altă parte, firma a realizat anul trecut 350 de rapoarte de evaluare pentru companii precum Petrom, Ţiriac Imobiliare, NEPI, Avrig 35 sau Dinu Patriciu Global Properties, valoarea proprietăţilor evaluate depăşind 2 miliarde de euro.

"Credem în revenirea pieţei imobiliare în 2011, dar diferenţiat în funcţie de segment. (...) Am prognozat o cifră de afaceri de 3,2 milioane de euro pentru 2011 şi o rată a profitului de 10%", spune Mihnea Şerbănescu, directorul general şi unul dintre acţionarii DTZ Echinox.

El a mai spus într-un interviu acordat agenţiei Mediafax că numărul falimentelor rămâne deocamdată mic în piaţa imobiliară deoarece băncile nu sunt încă dispuse să-şi asume pierderile provocate de anumite credite. "Falimentele de pe piaţa imobiliară sunt normale. Numărul acestora este surprinzător de mic faţă de intensitatea cu care s-a manifestat criza pe piaţa imobiliară românească şi asta datorită băncilor. Nu s-a atins pragul adevărului în ceea ce priveşte falimentele. Vor mai fi falimente şi în acest an, dar aceasta numai dacă băncile vor dori, şi vor începe să evalueze garanţiile la adevăratele lor valori", a spus Şerbănescu de la DTZ.

Sursa

14 February 2011