Firmele de pe piata de profil evita sa faca publice veniturile obtinute in prima parte a anului, iar unii jucatori nu dau cifre nici macar din 2008. Singurele firme de consultanta care au facut publice datele din T1 2009 arata ca regresul poate depasi 50% in acest an.

Consultanta imobiliara, de la extaz la agonie: Scaderea pietei va fi la fel de accentuata cum a fost cresterea din ultimii aniIn 2005 - 11,5 milioane de euro, in 2006 - 25,9 milioane de euro, in 2007 - 48,7 milioane de euro - adica salturi de 100% pe an - asa arata piata de consultanta imobiliara la nivelul veniturilor realizate de primii cinci jucatori pana la inceperea blocajului imobiliar, care s-a resimtit mai putin in afacerile lor in 2008, dar ar putea face ravagii in veniturile din acest an. 

„Fiecare scade in functie de cat a crescut in trecut. Cresterile erau provocate de situatii speciale, iar anul acesta putem spune ca este tot o situatie speciala, in care scaderile vor fi dramatice", spune Bogdan Georgescu, managing partner al firmei de consultanta imobiliara Colliers International, liderul pietei de profil tinand cont de veniturile obtinute in ultimii trei ani. 

Regresul pietei s-a resimtit la Colliers inca de anul trecut, cand veniturile au scazut de la 21,2 milioane de euro la 17,6 mil. euro.

Principalul competitor - CB Richard Ellis Eurisko - nu a facut nici pana la ora actuala publice veniturile incasate in 2008, motivand prin faptul ca regulamentele companiei internationale CB Richard Ellis, din care fosta firma locala Eurisko face acum parte, nu permit publicarea rezultatelor pe o piata anume, ci doar la nivel global.

Alti doi jucatori de top 5 in piata de consultanta - DTZ Echinox si Cushman & Wakefield - au continuat sa inregistreze cresteri in 2008, dar nu au dorit sa precizeze veniturile din prima parte a anului.

Astfel, DTZ a inregistrat o crestere a veniturilor de 33% in 2008, pana la nivelul de 5,6 milioane de euro, in timp ce Cushman a inregistrat un rezultat extrem de apropiat - 5,57 milioane de euro - in crestere cu 21%.

„Consultantii fac bani cat timp se fac tranzactii. In prima parte a anului piata a fost blocata, astfel ca si veniturile au scazut", trage o concluzie logica directorul de la Colliers.
Si subsidiara locala a grupului francez BNP Paribas Real Estate a inregistrat o scadere a veniturilor inca de anul trecut, care s-a acutizat in primul trimestru al acestui an.

Astfel, dupa ce veniturile BNP Paribas au scazut in 2008 cu 23%, la 2,3 milioane de euro, in primele trei luni ale acestui an scaderea a depasit 70%.

Cea de-a doua firma care a facut publice rezultatele financiare din trimestrul 1 al acestui an este Esop Consulting, care a inregistrat o scadere a veniturilor de aproximativ 40%.

Firmele de consultanta imobiliara au fost printre principalii beneficiari ai boom-ului economic si imobiliar din ultimii ani, marjele de profit ale actionarilor fiind de 20-30%, in timp ce veniturile unor brokeri depaseau un milion de euro pe an.

In prezent, majoritatea firmelor prezinta un numar mai mic de angajati, ale caror venituri din comisioane au scazut direct proportional cu piata imobiliara. „Intr-o piata in scadere este normal sa mai dispara din consultanti. Nu avem inca o situatie reala a pietei", mai spune Georgescu.

In timp ce unele firme se vad nevoite sa renunte la o parte din angajati, altele incearca sa profite de actuala conjunctura, mizand pe revenirea pietei in viitorul apropiat.

Astfel, Horatiu Florescu si Monica Barbu, care au fost timp de zece ani doi dintre cei mai importanti oameni din Colliers, au fondat recent un nou jucator - The Advisers - firma in care au recrutat oameni de la cel putin trei firme de pe piata.

In acelasi timp, Coldwell Banker Affiliates of Romania, concentrata pe vanzarea si inchirierea de locuinte, a continuat sa recruteze oameni pe acest segment, inclusiv din fostul departament rezidential al Colliers International, desi vanzarile au scazut. Consultantii raman in continuare optimisti.

In conditiile in care dupa o crestere accelerata a avut loc o scadere pe alocuri dramatica, mai devreme sau mai tarziu piata va reincepe sa creasca, dar cu un ritm mai domol.

Sursa

11 June 2009