Pretul terenului reprezinta, in principiu, cea mai mare investitie in calculul construirii unei case, iar obtinerea actelor si avizelor se ridica la 10% din valoarea totala a lucrarii.
"Daca luam in calcul o casa de 150 metri patrati construiti, cu parter si doua etaje, pe un teren de 300 metri patrati, pretul final pentru constructie si finisaje se ridica la circa 200.000 de euro. Cel mai mult va costa terenul si apoi contractarea unei firme de constructii", au spus, potrivit NewsIn, reprezentantii companiei imobiliare City Expert.

Potrivit consultantilor imobiliari bucuresteni, o parcela de 300 metri patrati de teren intr-o zona mai retrasa, precum Voluntari sau Pantelimon, unde exista deja utilitati, costa aproximativ 100.000 euro, la un pret de circa 300 euro/mp.

Ulterior, costul actelor include: obtinerea certificatului de urbanism, planul urbanistic zonal (PUZ), a planului urbanistic de detaliu (PUD) si restul avizelor de constructie, ce reprezinta alte zece procente din valoarea unei case.

"Pe langa achizitia terenului si obtinerea actelor se mai adauga si mana de lucru, iar costul unui metru patrat construit se ridica la aproximativ 500 euro/mp. In aceste conditii, la o constructie de 150 metri, mana de lucru va costa circa 75.000 euro", sustin analistii imobiliari.

Acestia sunt de parere ca toate cheltuielile ce includ acte, teren, constructie, finisajele exterioare si interioare, precum si amenajarea curtii se ridica la aproximativ 200.000 euro. "In mometul in care te inhami la constructia unei case trebuie sa te inarmezi cu mult timp. Doar obtinerea avizelor si certificatelor necesare pentru demararea constructiei pot dura chiar si sase luni sau mai mult. Cu toate acestea, rezultatul merita tot efortul", au adaugat reprezentantii companiei imobiliare City Expert.

Reprezentantii Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI) sunt de parere ca cei ce doresc sa construiasca o casa sunt siliti practic sa suporte si cheltuielile firmei de constructii pe care o angajeza, dar in schimb beneficiaza de garantie si au pe cine trage la raspundere in cazul in care nu sunt multumiti ca nu s-a respectat proiectul.

"Din pacate in unele zone preturile terenurilor au ajuns sa fie prohibitive, iar populatia este obligata sa se orienteaza spre periferii unde gasesc terenuri cu preturi de 80-150 euro mp si chiar pana la 300 euro/mp pentru a-si construi o casa. Si in aceste zone, cele mai scumpe terenuri sunt cele care au deschidere la un drum pietruit sau care au o padure in spate si drum in apropiere. Cine alege sa lucreze cu mesteri pentru a plati mai putin are si de pierdut. Nu benficiaza de garantie si risca sa fie pacaliti", a declarat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Radu Zilisteanu.

De cealalta parte, analistii companiei consultanta imobiliara si brokeraj Coldwell Banker Affiliates of Romania sustin ca in Bucuresti exista proiecte de locuinte noi destinate clasei cu venituri medii, cu un pret ce variaza intre 1.200 si 1.400 euro/mp, care pot fi mai avantajoase fata de construirea unei case, dar si ansambluri de locuinte noi, tip high class, unde pretul mediu variaza intre 1.700-1.900 euro/mp.

Potrivit acestora, preturile medii pentru piata imobiliara veche din Romania variaza intre 65.000 euro pentru o garsoniera (aproximativ 30 metri patrati) in sectorul 6 si 70.000 de euro in celelalte zone, 85.000 de euro un apartament cu doua camere (aproximativ 60 metri patrati) in sectorul 4 si pana la 110.000 euro in sectorul . O locuinta cu trei camere (aproximativ 75 metri patrati) costa 105.000 euro in sectorul 5 si ajunge la 135.000 euro in sectorul 1. Apartamentele cu patru camere au preturi ce pornesc de la 125.000 euro in sectoarele 6 si 4 si ajung la 150.000 euro in sectorul 1 si 2.

Sursa

16 January 2008