Constructorul centrului comercial AFI Palace Cotroceni, Danya Cebus Rom, vrea sa intre incepand din 2011 pe sectorul lucrarilor de infrastructura, dupa un puternic regres al afacerilor din acest an, cauzat de scaderea numarului de proiecte pe segmentul constructiilor de cladiri, informeaza Mediafax.

14039-wall2.jpgCompania este parte a grupului israelian Africa Israel Investments, dezvoltatorul centrului comercial AFI Palace Cotroceni din Capitala prin AFI Europe.

"Noi ne-am specializat in proiecte mari, care nu prea mai sunt in aceasta perioada, asa ca am inceput sa facem lucrari mai mici, de care nu am fi in mod normal interesati, pentru a pastra compania pe piata. In plus, vrem sa participam la lucrari de infrastructura, si aici ma refer in mod special la drumuri. Nu ne-am ocupat de acest domeniu in Romania, iar pana in prezent am participat la o singura licitatie, la tronsonul Cernavoda, pentru a studia piata", a declarat Israel Mei-Tal, manager operational al companiei.

El estimeaza ca segmentul lucrarilor de infrastructura din Romania ar putea creste anul viitor, daca vor fi atrase fonduri europene.

Potrivit sursei citate, compania estimeaza afaceri de 25 de milioane de euro in acest an. In conditiile in care rulajul a totalizat anul trecut 119,5 milioane de euro, indicatorul ar putea inregistra o scadere de aproape cinci ori in 2010.

Cele mai importante contracte ale constructorului din acest moment prevad lucrari pentru doua ansambluri rezidentiale, dezvoltate de Adama in Brasov si Bucuresti.

"Sper ca pana la sfarsitul anului sa mai angajam doua lucrari care totalizeaza 31 milioane de euro, amandoua pe segmentul comercial", a precizat Mei-Tal.

Cel mai important contract al companiei a fost cel pentru constructia mall-ului AFI Palace Cotroceni, deschis la finele anului trecut. Reprezentantul constructorului a precizat ca relatia cu actionarul majoritar este una strict comerciala.

"Am lucrat zi si noapte la contructia centrului comercial, iar in perioada respectiva nu am putut contracta alte lucrari. Relatia noastra cu AFI este pur comerciala. Ei liciteaza, noi participam daca ne convine, iar ei ne accepta daca le convine", a spus Mei-Tal.

Reprezentantul Danya a afirmat ca pentru lucrarile de infrastructura compania are in vedere asocierea in consortii cu alti jucatori, in special romani, si nu a exclus o eventuala achizitie a unei firme din Romania, admitand insa ca pana in prezent aceasta varianta nu a fost discutata de management.

Compania si-a redimensionat activitatea din Romania, printre masurile luate fiind concedierea de personal si relocarea de utilaje in Israel. In ciuda contractarii pietei, una din principalele probleme a ramas cea legata de forta de munca, sustine reprezentantul Danya.

"Daca vad o problema, aceea e a fortei de munca. Chiar si acum, in perioada asta, avem probleme sa gasim munctori care sa fie seriosi si sa lucreze zece ore, asa cum se lucreaza pe santier. In 2008-2009, si chiar in prima parte din acest an am folosit muncitori chinezi. Niciodata nu s-a intamplat sa oprim lucrari din cauza lipsei de forta de munca. Avem unii oameni pe care am decis sa-i pastram, si i-am trimis in Rusia. Ii vom rechema daca gasim lucrari", a spus Mei-Tal.

Intrebat despre momentul in care piata constructiilor si-ar putea reveni, reprezentantul constructorului a raspuns ca spera la o stagnare in 2011.

"Daca m-ati fi intrebat anul trecut, as fi spus ca in 2010. Eu sper ca ca punctul minim sa fie inregistrat pana la sfarsitul anului, iar din 2011 piata sa stagneze, pentru ca nu stiu daca sunt sanse sa inregsitreze un progres", a spus Mei-Tal.

El a precizat ca daca situatia pietei va continua totusi sa se deterioreze, foarte multe companii straine vor ajunge la concluzia ca nu este rentabil sa pastreze operatiunile din Romania, desi retragerea de pe piata nu este una facila. Mei-Tal a adaugat ca Danya Cebus Rom vrea sa ramana pe piata din Romania, in care are incredere.

Legat de sectorul imobiliar, reprezentantul companiei de constructii a afirmat ca cererea a crescut in mod artificial in anii trecuti, pe fondul finantarii facile si cererii ridicate. El a apreciat ca in prezent exista sansa ca bancile sa devina cei mai mari dezvoltatori, in urma preluarii unor proiecte pe care le-au creditat, ramase nefinalizate.

"In Romania exista un deficit ridicat de apartamente, foarte multi locuiesc cu socrii si cu parintii, in case expirate, in conditiile in care in alte tari s-a ajuns la o saturatie. Daca Romania va avansa economic, va creste si puterea de cumparare", a mai spus Mei-Tal.

Grupul AFI este controlat de miliardarul israelian Lev Leviev.

Sursa

4 October 2010