Antreprenorii speră ca proiectele de infrastructură şi anvelopare, finanţate de la buget şi din fonduri de la UE, să le salveze de la faliment.

Constructorii aşteaptă ajutor de la statPiaţa construcţiilor e aproape de colaps: firmele nu au mai semnat contracte noi de mai multe luni, iar multe dintre lucrările aflate în desfăşurare au fost, cel puţin temporar, suspendate. Reprezentanţii patronatelor susţin că antreprenorii mai au de recuperat, în total, în jur de 1,7 miliarde de euro pentru lucrări deja realizate în ultimul trimestru al anului trecut. În timp ce pe şantiere bate vântul, o parte dintre muncitori sunt la un pas de a-şi pierde locul de muncă.

Dacă la mijlocul anului trecut, toată lumea vorbea despre un deficit în privinţa specialiştilor din domeniu, acum se vorbeşte despre şomaj. Singurul care poate scoate piaţa construcţiilor din impas este statul, spun specialiştii. Autorităţile ar putea profita de ocazie să demareze marile proiecte de infrastructură şi reabilitare termică. Mai mult, analiştii spun că se pot face chiar şi economii, dat fiind că preţurile materialelor de construcţie şi a manoperei au scăzut în ultima perioadă cu până la 30%.

ŞANTIERE PUSTII

Mii de muncitori sunt ameninţaţi de şomaj

Criza a afectat cel mai tare sectorul rezidenţial, a cărui dinamică ar putea scădea cu până la 50-55%. „Mai multe proiecte aflate în curs de derulare au fost stagnate, în timp ce dezvoltatorii care abia se aflau la început de drum cu lucrările nu mai au curajul să le demareze. Firmele nu au mai primit contracte noi din septembrie", afirmă Adriana Iftime, director executiv la Patronatul Societăţilor din Construcţii. Potrivit acesteia, principala preocupare a firmelor este supravieţuirea, fapt pentru care nu vor ezita să concedieze din angajaţi. În următoarele luni, aproape jumătate din cei aproape 400.000 de oameni care activează în acest domeniu ar putea ajunge la „mila statului".

Excedent de salariaţi

Deocamdată, muncitorii şi-au pierdut locul de muncă doar în cazul în care compania a dat faliment. „Anul acesta vorbim despre o disponibilitate mai mare a forţei de muncă - pe de-o parte sunt cei de la şantierele închise, pe de altă parte se observă, deja, o concurenţă a celor care încep să se întoarcă din Italia sau Spania. Deocamdată vorbim de disponibilizări temporare - deciziile se vor lua în martieaprilie, când forţa de muncă bine calificată îşi va găsi de lucru în noile proiecte de infrastructură, în cazul în care acestea vor demara", afirmă Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).

Alţi reprezentanţi din domeniu se tem că situaţia actuală ar putea încuraja dezvoltarea practicii „la negru". „Dezvoltatorii mai mici vor angaja muncitori ad-hoc, pentru a face economii. Siliţi de împrejurări, oamenii nu vor mai pune preţpe cartea de muncă", avertizează anteprenorul Nicolae Boştină. Laurenţiu Plosceanu susţine că statul ar trebui acum să joace rolul de investitor strategic.

Sursa

26 January 2009