Cele nu mai puţin de 53 de litigii financiare ale uneia dintre dintre cele mai importante societăţi de construcţii de la cota Bursei, Concefa Sibiu, se ridică la peste 2 mil. euro. Compania este chemată pe fond în patru procese de insolvenţă şi a cerut insolvenţa a şapte debitori. Se mai judecă „pretenţii, ordonanţe de plată şi executări“.

23034-constructii_66618800.jpgLitigiile în desfăşurare se judecă în instanţele din şase oraşe din toată ţara, Concefa are pretenţii de 4,35 mil. lei şi este reclamată pentru 4,63 mil. lei, dar în cele mai multe cazuri compania sibiană este „pârâta“, potrivit celor două rapoarte înaintate la (BVB) în această dimineaţă.

Concefa Sibiu (simbol bursier COFI), controlată de familia omului de afaceri Horaţiu Cercel, este reclamantă doar în câteva dintre litigii.

Cele mai multe pretenţii ale creditorilor firmei sibiene sunt de ordinul câtorva zeci de mii de lei. Litigiul cel mai consistent este cel în care Concefa a cerut insolvenţa firmei Transferoviara, pentru o datorie de peste 3,7 mil. lei. Sunt câteva pretenţii de ordinul sutelor de mii de lei, în care Concefa este pârâta.

Printre creditorii Concefa se numără Statul, dar şi o asociaţie de proprietari de apartamente de bloc, pentru care cele 2000 de lei aflate în joc constituie bani mulţi.

Unul dintre litigiile cele mai recente este cel în care Concefa solicită insolvenţa firmei subcontractoare Covin Comimpex, pentru un debit de 115.930 de lei, reprezentând contravaloarea unor lucrări executate la obiectivul Silver Mountain din Poiana Braşov, „lucrări asupra cărora au existat şi există în continuare divergenţe privind calitatea“, potrivit raportului trimis la BVB.

Penalităţile de întârziere aferente proiectului Silver Mountain au fost printre cauzele care au adus pierderi Concefa de aproape 8 mil. lei. Acţiunile COFI au atins săptămâna trecută minimul ultimelor 52 de săptămâni, de 0,0209 lei/ titlu, iar acum valorează 0,022 lei/ titlu, preţ la care capitalizarea de piaţă a companiei este de 15,12 mil. lei, de peste 8 ori mai mică decât anul trecut pe vremea asta.

 

Sursa

18 January 2012