Sectorul construcţiilor se dezmorţeşte odată cu încheierea iernii. Numărul românilor cărora le-a fost eliberată o autorizaţie de construire pentru casă în luna februarie este mai mare cu 25% faţă de prima lună din an, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Totodată, estimările sunt pozitive pentru următoarele trei luni.

29799-constructii.jpgÎn luna februarie, numărul autorizaţiilor de construire emise pentru clădiri rezidenţiale a crescut cu peste 25% faţă de prima lună din 2013, ajungând la 2.130 documente, arată cea mai recentă analiză INS. Cele mai multe locuinţe vor fi ridicate în zona rurală, peste 67% dintre autorizaţiile de construire fiind emise pentru terenurile din afara oraşelor.

În toate regiunile de dezvoltare au fost solicitate mai multe autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale faţă de luna ianuarie. Cele mai importante creşteri, faţă de prima lună din an, au fost însă înregistrate în Bucureşti-Ilfov (+102 autorizaţii) Nord-Est (+89 autorizaţii) şi Nord-Vest (+75 autorizaţii).

Numărul de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, în luna februarie:

  • Nord-Est: 437 autorizaţii
  • Sud-Munteania: 326 autorizaţii
  • Nord-Vest: 288 autorizaţii
  • Bucureşti-Ilfov: 278 autorizaţii
  • Sud-Est: 203 autorizaţii
  • Vest: 202 autorizaţii
  • Centru: 200 autorizaţii
  • Sud-Vest Oltenia: 196 autorizaţii

Comparativ cu anul trecut, se observă o creştere de 6,6% a numărului de autorizaţii de construire emise pentru clădirile rezidenţiale (în luna februarie 2012, au fost eliberate 1.999 documente). La nivel naţional, cea mai semnificativă creştere s-a resimţit în Bucureşti-Ilfov (+102 autorizaţii) şi Vest (+50 autorizaţii), în timp ce scăderi au fost înregistrate doar în trei regiuni de dezvoltare: Nord-Est (-53 autorizaţii), Sud-Est (-18 autorizaţii) şi Nord-Vest (-12 autorizaţii).

„Potrivit estimărilor din luna martie 2013, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +17%) şi creştere moderată a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +10%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -5%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +7%)”, se mai arată în comunicat. 

 

CITEȘTE ȘI: Stii cât mai valorează locuinţa pe care o deţii? Cum îţi evaluezi proprietatea singur, dar corect?

 

28 March 2013