Domeniul construcţiilor foloseşte forţă de muncă la negru de atât de mult timp, încât a devenit deja natural pentru oricine vrea să se angajeze în domeniu faptul că nu o să primească altceva de la angajator decât nişte bani în mână, la sfârşitul lunii. Ultimele controale efectuate de Inspecţia Muncii au arătat că nu s-a schimbat nimic nici în vreme de criză. Construcţiile conduc în continuare, detaşat, topul angajatorilor care folosesc munca la negru.

Inspecţia Muncii a efectuat mii de controale în ultimele cinci luni, de la intrarea în vigoare a modificărilor la Codul Muncii. Acestea au dus la aplicarea a zeci de mii de amenzi, care totalizează aproximativ 17 milioane euro, se arată într-un comunicat al instituţiei.

  • În total au fost efectuate 37.648 de controale
  • Au fost identificate 8.351 persoane fără forme legale de angajare
  • Au fost sancţionaţi 28.193 angajatori

„Cea mai mare incidenţă a muncii la negru a fost în construcţii, cu 1.005 angajatori care încălcau legea, comerţ - 891, 492 de angajatori din prestări servicii, şi de la firmele ce oferă servicii de pază 75 de angajatori", se arată în comunicatul Inspecţiei Muncii, semnat de inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu.

În unele cazuri, situaţia a fost atât de complicată încât i-a determinat pe oficialii ITM să întocmească chiar dosare penale. Amploarea controalelor a speriat însă mulţi angajatori, care au început să angajeze masiv forţă de muncă, în perioada în care s-au desfăşurat aceste razii.

"În timpul acţiunilor de control au fost întocmite un număr de 1.596 dosare penale referitoare la fapte comise în legătură cu utilizarea forţei de muncă, au fost soluţionate un număr de 839 dosare penale. Într-un număr de 700 dosare penale s-a dispus începerea urmăririi penale, iar în 139 dosare penale au fost propuse alte soluţii. De asemenea, cele peste 1 milion de contracte individuale de muncă înregistrate în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor, în aceeaşi perioadă, reprezintă pentru Inspecţia Muncii un indicator al eficienţei acţiunilor de control", se mai scrie în comunicat.

CITEŞTE ŞI: Piaţa construcţiilor din România încă amorţită

31 October 2011