Sectorul constructiilor din Romania a inregistrat o scadere rapida incepand din vara anului trecut, cand efectele crizei economice internationale au inceput sa fie resimtite si in tara noastra.

Constructiile, in declin. «Motorul» cresterii economice s-a gripatIn acest context, pretul materialelor de constructii s-a diminuat cu circa 30% in primul trimestru din 2009, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Disponibilizarile sunt in toi, iar multe firme mici fie au disparut, fie au fost absorbite de cele mari. Potrivit reprezentantilor din domeniu, abia in primavara anului viitor se va putea vorbi despre o relansare a pietei constructiilor.

Volumul constructiilor din Romania a scazut cu circa 10-15% fata de vara anului trecut, iar pana la finele anului va avea loc o selectie masiva, cu atat mai mult cu cat reducerea proiectelor imobiliare mari va reduce piata cu 30-40 %, potrivit Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR). 

Reprezentantii UNPR sustin ca in domeniu vor avea loc disponibilizari pana la 50% (aproximativ 100.000 muncitori), daca nu se reia creditarea catre firme si cetateni. „In aceasta perioada de criza, piata constructiilor are in vedere trei masuri. In primul rand este vorba despre restructurari, reduceri de cheltuieli si agresivitate in piata; in al doilea rand vor avea loc fuziuni sau exituri.

Nu in ultimul rand, se are in vedere identificarea de noi piete si noi oportunitati", ne-a declarat presedintele UNPR, Petre Milut. Potrivit Rosanei Panaitescu, director Taurochimica, 2009 va fi un an dificil, insa firmele de constructii serioase, care nu au crescut peste noapte, ci printr-o evolutie normala, vor rezista.

„Afectate vor fi firmele mici de constructii si in special muncitorii care lucrau ca zilieri. Exista developeri care fie au renuntat la proiecte si le-au scos la vanzare, fie au inghetat momentan investitiile in aceste proiecte. S-au reziliat contracte cu constructorii sau observam proprietari care, pentru a nu pierde si mai mult, au redus numarul muncitorilor si au incetit ritmul. Situatia economica prezenta i-au facut mult mai flexibili fiind dispusi sa negocieze si sa vanda in oricare faza a proiectului", a mai spus Panaitescu.

Preturi mai mici cu 30% la materiale

Pretul materialelor de constructii a scazut cu circa 20-30% in primul trimestru al anului, comparativ cu perioada similara din 2008, potrivit reprezentantilor UNPR. „Scaderea a aparut atat pe fondul amanarii unor proiecte, cat si din cauza vremii nefavorabile constructiilor in acest inceput de an", ne-a declarat si Eugen Pitic, director comercial Somaco Grup Prefabricate.

Insa, pana la finalul anului, reprezentantii din domeniu nu mai intrevad scaderi de preturi. „Consideram ca nu se mai pot inregistra alte scaderi, deoarece sunt acele costuri de productie sub care si daca vrei nu ai cum sa cobori", ne-a spus Rosana Panaitescu, director Taurochimica. Parerea este impartasita si de reprezentantul Somaco. „Nu cred ca preturile vor mai scadea, in contextul in care costurile firmelor din domeniu se mentin sau chiar cresc", a spus acesta.

Sectorul va lua din nou avant in 2010

„O relansare clara a pietei se va intrevedea in primavara anului viitor. Totusi, pana atunci, ne asteptam ca dupa luna aprilie a.c., piata sa se redreseze pas cu pas", sustine Rosana Panaitescu.

Si reprezentantii Oresa Ventures sunt de parere ca pe termen mediu si lung sectorul se va revigora, intrucat nevoia de locuinte   este foarte mare. „Ritmul va fi diminuat pe termen scurt, insa va reveni pe termen mediu si lung.

Chiar pe termen scurt, multi romani vad o oportunitate in a achizitiona terenuri si materiale de constructii la costuri mai mici. Investitiile sau masurile menite sa stimuleze constructia de locuinte au un efect multiplicat benefic pentru stimularea cresterii economice de care Romania are nevoie, asteptam sa vedem masurile concrete, care probabil vor fi directionate catre stimularea creditarii ipotecare si finantarea dezvoltatorilor", a spus Eugen Pitic.

In opinia sa, relansarea pietei depinde de cativa factori: asigurarea finantarii pentru dezvoltatori si constructori, relansarea creditului ipotecar, mentinerea sau chiar cresterea atractivitatii Romaniei pentru investitii in productie si revenirea tarii la crestere economica.

 „Intr-o piata cu o cerere de peste 600.000 de apartamente, oricand se poate reveni la situatia din 2007-2008. Conditia este sa se reia creditarea cu dobanda fixa mica, spre exemplu maximum 3% pe 15-20 de ani (vezi cum s-a construit Cartierul Primaverii la incepul secolului XX de catre Caile Ferate Romane)", a afirmat si Petre Milut.

Sursa

22 April 2009