Constructiile, afacerile imobiliare si comertul, cele mai atractive sectoare pentru investitorii germani
Adevarul - 15.11.2005
 

Desi Germania este un important investitor strain in Romania, multor IMM-uri germane le sunt necunoscute oportunitatile de investitie pe care le ofera tara noastra. De aceea, pentru a facilita accesul acestora pe piata romaneasca, a fost lansat de curand "Ghidul economic" al Romaniei, pregatit de Camera de Comert in colaborare cu Ambasada germana la Bucuresti. "Principalul mesaj pe care-l transmitem prin acest ghid este ca economia romaneasca ofera posibilitatea IMM-urilor germane sa produca mai ieftin, sa se aprovizioneze cu materii prime si ca aceasta a devenit o buna piata de desfacere", a spus Dirk RUtze, directorul general al Camerei de Comert si Industrie germano-romane.

Cele mai atractive sectoare ale economiei ar fi, in opinia autorilor ghidului, cel al constructiilor si imobiliar. "Producatorii germani de materiale de constructii, de decoratiuni si finisaje ar trebui sa stie ca in Romania exista o explozie pe piata constructiilor. Din constructia si inchirierea de birouri se pot face profituri superioare celor din alte tari est-europene", a mai afirmat RUtze, adaugand ca la aceasta evolutie au contribuit si sumele mari de bani trimise de romanii din strainatate, care au facut ca puterea de cumparare in Romania sa creasca. "Estimam ca anual sunt trimisi acasa intre 5 si 10 miliarde de euro, bani care intra fie in construirea si renovarea de case, fie in afaceri proprii sau consum sporit", explica RUtze.

Comertul si productia, bune surse de profituri

Prin acest ghid, investitorii germani mai sunt informati si asupra faptului ca in Romania consumul a crescut cu 20 de procente fata de 2004, comertul fiind deci un sector cu sanse bune de dezvoltare. Si activitatea de productie de orice natura in Romania poate fi o buna oportunitate de investitii. "In Romania exista circa 4 milioane de oameni care lucreaza in agricultura, adica peste 25% din populatie. Acesti oameni, in mare parte cu o buna pregatire, sunt dispusi ca pentru 200-300 de euro sa se angajeze intr-o fabrica, ceea ce reprezinta o sansa extraordinara de scadere a costurilor si imbunatatirea competitivitatii pentru firmele germane", a mai declarat RUtze.

Ana-Maria Mihaiu - Adevarul

15 November 2005