Îmbunătățire a activității din piața construcțiilor, în primele cinci luni ale lui 2015: comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, volumul lucrărilor a urcat cu aproape 17% la clădirile rezidențiale, cu peste 8% la clădirile nerezidențiale și cu peste 9% la construcțiile inginerești. Totodată, a crescut simțitor și volumul lucrărilor de întreținere și reparații curente, cât și cel al lucrărilor de reparații capitale.

37704-constructii.jpgPe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut semnificativ, în primele cinci luni ale lui 2015, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut: clădirile rezidențiale (+16,9%), clădirile nerezidențiale (+8,2%) și construcțiile inginerești (+9,4%).

Per total, ca serie brută, creșterea este de 10,2%, de la un an la altul. Pe elemente de structură au avut loc creșteri la lucrările de reparații capitale cu 18,3 %, la lucrările de întreținere și reparații curente cu 12,3% și la lucrările de construcții noi cu 7,9%.

Comparând luna mai 2015 cu aceeași lună a anului trecut, INS raportează diferențe simțitoare între segmentele pieței de construcții. Astfel, se înregistrează o scădere de 17,5% a volumului lucrărilor de construcții la clădirile rezidențiale, în timp ce în cazul celor nerezidențiale se observă o creștere de aproape 20%, iar pe construcții inginerești se observă o creștere de 6,6%. Totodată, pe elemente de structură au avut loc creșteri astfel: la lucrările de întreținere și reparații curente cu 12,9%, la lucrările de reparații capitale cu 8,6% și la lucrările de construcții noi cu 0,6%.

De asemenea, activitatea înregistrată în luna mai a acestui an a fost mai bună și comparativ cu cea din aprilie, potrivit statisticilor. Volumul lucrărilor de construcții a crescut ca serie brută, cu 12,3%, creștere evidențiată la lucrările de întreținere și reparații curente și la lucrările de construcții noi cu 28,9%, respectiv cu 10,0%. Lucrările de reparații capitale au scăzut cu 3,1%. Totodată, pe obiecte de construcții au avut loc creșteri la construcțiile inginerești și la clădirile rezidențiale cu 19,9%, respectiv cu 12,5%, în timp ce cladirile rezidențiale au ramas la același nivel față de luna precedentă.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

13 iulie 2015