În timp ce proiectele vechi sunt blocate sau se termină cu mari întârzieri, unele proiecte demarate recent se ridică rapid şi ar putea fi gata înainte de termen.

Cine spune că pe criză nu se încep construcţii se înşală. Chiar dacă numărul şantierelor deschise în ultima perioadă nu se compară cu cel de acum trei ani, există în întreaga ţară antreprenori care au demarat proiecte atât în 2009, cât şi în 2010, în toate sectoarele imobiliare. Mai mult, judecând după ritmul de ridicare al unora dintre acestea, finalizarea ar putea avea loc înainte de termen. Asta în condiţiile în care, acum, un antreprenor nu se mai poate baza pe banii cumpărătorilor pentru a ridica o construcţie.

Construcţiile începute în pe­rioa­da de criză au drept principală caracteristică faptul că nu se bazează pe banii de la bănci şi nici pe cei de la antecontractanţi, pentru că majoritatea se feresc să mai plătească proiecte existente pe hârtie. Cu toate acestea, conform ra­poartelor Infobau de monitorizare a investiţiilor în construcţii, în semestrul I al acestui an s-a înregistrat o creştere a numărului de noi şantiere de construcţii demarate şi a autorizaţi­ilor de construire eliberate. „În acest an, pe segmentul rezidenţial, au demarat proiecte de mici di­mensiuni, de 10-20 apartamente, cu finanţare proprie.

Există însă şi câteva proiecte de mari dimensiuni dema­ra­te în acest an, acolo unde dezvoltatorii nu sunt atât de dependenţi de finan­ţare şi care mizează pe costurile ac­tuale de construcţie mult reduse faţă de 2007-2008", a declarat Bogdan Ig­nat, coordonatorul departamentului de monitorizare la Infobau. Chiar da­că dezvoltatorul are norocul să nu se bazeze pe bănci, clientul final este frec­vent nevoit să o facă. Astfel că una dintre necunoscutele acestor proiecte rămâne durata amortizării investiţii­lor, în condiţiile în care cererea de pe piaţă lasă de dorit. După ce însă multe proiecte care au început în urmă cu trei sau patru ani sunt amânate în continuare la livrare, faptul că există construcţii începute recent şi care se dezvoltă rapid merită scos în evidenţă. Trecem în revistă câteva astfel de proiecte, începute în criză, la care se lucrează.

Elite Cotroceni, schimbare de macaz
La imobilul de nouă etaje dintre Grădina Botanică şi Dâmboviţa se lu­crează intens şi e foarte aproape de fi­nalizare. Acesta a fost gândit iniţial a avea 24 apartamente de lux şi 1.700 mp birouri. Construcţia a început abia la finele anului 2008, când multe pro­iecte erau deja amânate. „În urma u­nor studii de piaţă ne-am dat seama că s-ar potrivi mai bine pentru birouri decât pentru apartamente, chiar dacă vor fi şi ceva apartamente la etajele su­pe­rioare. Un motiv pentru această ale­gere a fost şi faptul că aici nu prea exis­tă spaţii de birouri, iar zona e centra­lă", a declarat un apropiat al dezvoltatorului. Acesta estimează finali­za­rea construcţiei în următoarele două luni, având în vedere că imobilul e ridicat. La ultimul etaj, Elite va avea şi un a­partament cu piscină. Peste ju­mătate din imobil este deja antecontractat.

În centru, un etaj pe săptămånă
Pe strada Logofăt Luca Stroici, a­proape de bulevardul Dacia, italienii de la Nusco ridică două imobile de locuinţe şi birouri. Lucrările acestora au început în ianuarie şi, după construcţia a două subsoluri pentru garaje, deja s-a ajuns la etajul 3 la unul dintre corpuri. „Noi aproape că facem un etaj pe săptămână. Problema este că ne cam încurcă vecinii cu contestarea construcţiei, dar pe rând se rezolvă şi astea. Vecinii vorbesc despre zonă protejată, dar foarte aproape sunt blocuri destul de înalte, deja ridicate", a de­cla­rat un reprezentant al constructorului. Cei de la HAX, firma de construc­ţii, speră ca în octombrie să fie deja gata structura, dacă se lucrează în ritmul actual. Asta chiar dacă termenul de finalizare e abia în ianuarie 2012. Tot central putem aminti imobilul de birouri destinat asiguratorilor de la Grawe România, un imobil de birouri de 10 etaje care a început construcţia în luna noiembrie. Blocul respectiv a depăşit deja faza de structură pentru cele 10 etaje, după ce în februarie era abia la structura parterului. În acest ritm, lucrarea are toate şansele să fie terminată la termen, în noiembrie a­nul viitor, dacă nu mai devreme. Imo­bilul este situat în centru, pe strada Vulturilor, care leagă Calea Călăraşilor de bulevardul Unirea.

12 blocuri în Cernica
Ansamblul Cernica Residence a fost început abia în luna iulie 2009 şi a depăşit deja faza de structură la toate cele 12 blocuri. În termenul de exe­cu­ţie se prevede ca acest ansamblu să fie gata în vara lui 2012, dar dacă se lu­crează în ritmul actual nu e exclus să fie predat mai devreme. „Cam 90% din zidărie e gata, am făcut şi fosa septică şi bazinul de apă. S-a lucrat continuu şi cred că vom termina înainte de termen", a declarat un reprezentant al constructorului.
Cele 12 blocuri de câte trei etaje sunt la jumătatea drumului dintre mă­năstire şi calea ferată, iar utilităţile sunt „la poartă". Rămâne de văzut ce succes la vânzări va avea acest ansamblu. Cei de pe şantier susţin că nu duc lipsă de vizitatori.

Finlandezii fac profit la Bragadiru

Lucrările la Scandinavia Resi­den­ce au început abia în luna mai, când s-a săpat la fundaţie şi, după doar patru luni, două blocuri sunt ridicate şi se lu­crează la tencuieli. Deocamdată se vorbeşte de două blocuri de patru e­taje, cu al cincilea retras, dar, dacă exis­tă vânzări, se va continua construcţia la următoarele. „Proiectul are şapte blocuri şi două sunt ridicate, lucrăm la tencuieli. Dezvoltatorul finlandez ne-a spus că, dacă pe primul reuşeşte să-l vândă, putem să ne apucăm deja de următoa­rele două", a declarat un reprezentant al constructorului.
Scandinavia Residence face parte, alături de Fortuna Residence, dintr-un ansamblu mai mare, de 714 aparta­men­te, în curs de dezvoltare pe Şo­seaua Alexandriei. O mare parte din Fortuna Residence este deja locuit. Ca pla­sare, Scandinavia Residence este la trei staţii de închisoarea Rahova, pe par­tea dreaptă. Apa este asigurată de un bazin de 170 mp, cu o capacitate de 1.000 metri cubi, până la tragerea ca­na­lizării. Dezvoltatorul încearcă să ob­ţină aprobarea pentru o linie de au­to­buz destinată locuinţelor din complex.

 


Sursa

6 September 2010