În domeniul construcțiilor, începutul de an este unul anevoios. Primul trimestru al lui 2016 se anunță a fi unul letargic, fără contracte și comenzi, fără producție și cu o scădere a numărului de angajați din industrie. Cu toate acestea, nu se anunță ieftiniri. Constructorii țin la preț, justificând cu faptul că lucrează oricum la marje infime de profit.

În domeniul construcțiilor, începutul de an este întotdeauna 39025-constructii_concedieri.jpgdificil. Primele trei luni sunt adesea luni de vacanță pentru cei care lucrează în industrie. Proiectele sunt rare și de mică amploare, iar vremea adesea nu permite ridicarea unei construcții la standarde de performanță. Tocmai de aceea, pentru primul trimestru al anului 2016 se anunță o scădere a volumului construcțiilor, precum și al stocului de contracte și comenzi cu aproximativ 30%. În acest context, este inevitabil ca numărul angajaților să scadă.

Când nu ai proiecte, o bună parte din echipă rămâne acasă, în așteptarea unei perioade mai aglomerate. Fiecare șef de echipă își alege doar câțiva oameni cu care să lucreze, nu poți să mobilizezi întreaga forță de muncă pentru că nu poți să îi plătești”, explică pentru IMOPEDIA.ro Sorin Traicu, manager Archiconstruct.

Într-un context economic stabil, ieftinirile din construcții nu sunt posibile nici măcar temporar

Prețurile, în schimb, rămân neschimbate. Pe de o parte pentru că în industrie se știe că această perioadă de stagnare este trecătoare, pe de altă parte pentru că în domeniul industriei, comerțului și serviciilor prețurile au rămas neschimbate. Astfel, domeniul construcțiilor nu este decât o piesă dintr-un angrenaj care dictează mersul lucrurilor.

În industria prelucrătoare, se anunță o producție stabilă, ba chiar și o creștere mică. În privința materialelor de construcții, vânzările merg oricând. În comerțul de specialitate, la fel. Proiecte mici, de renovare, făcute adesea de proprietari, sunt suficient de multe pentru a susține stabilitatea, iar prețurile nu scad la primul semn de stagnare a unui segment influențat oricum de sezonalitate”, explică pentru IMOPEDIA.ro ing. constructor Marian Pintilie, administrator Magran Construcții.

În domeniile conexe construcțiilor, se fac în continuare angajări, într-un ritm susținut

De altfel, angajatorii din toate industriile vor continua angajările în același ritm de anul trecut chiar și în primul trimestru al acestui an, indiferent de tipul companiei. Cele mai încurajatoare semnale vin totuși de la managerii companiilor mari, cu peste 250 de angajați, în timp ce managerii comapniilor mici, cu mai puțin de 10 angajați, sunt cei mai prudenți.

Atunci când companiile mari trimit semnale pozitive, de încredere în piață, atunci apar cele mai multe locuri de muncă. Acest demers este absolut necesar pentru România, dat fiind faptul că impulsionează reținerea talentelor. Cu toate acestea, este bine de știut că, în perioada post-criză, companiile își ajustează rapid planurile de angajare, atât în plus cât și în minus, ca răspuns în fața unui mediu schimbător”, arată un raport Manpower.

Cele mai dinamice orașe, din punct de vedere al angajărilor, sunt cele situate în Centrul și zona de Nord-Vest a țării, acești angajatori fiind cei mai optimiști, pentru al doilea trimestru consecutiv. La sfârșitul anului trecut s-a atins cea mai rapidă creștere a salariilor de după 2008, cu vârful în luna octombrie. Creșterile de salarii din sistemul bugetar le-au întrecut de două ori pe cele din mediul privat și este de așteptat ca această tendință să rămână neschimbată, pe termen scurt și mediu. Câștigul salarial mediu nominal net a fost de 1.871 lei în luna octombrie, cu 166 de lei mai mare decât în octombrie 2014. Acest avans a condus la ipoteza unei supraîncălziri a economiei, ridicând mai multe îngrijorări pentru perioada următoare.

CITEȘTE ȘI:

Criză financiară, în 2016? Zvonurile se amplifică, managerii de fonduri sunt pesimiști

Piața imobiliară din România se încălzește, în statistici. Cum se resimte acest lucru în realitate?

Perspective imobiliare: 2016 aduce construcții pentru segmentul mediu-superior

6 January 2016