Construcţia de hale - investiţie mică, cu profit mare
Adevarul - 05.04.2006
 

Construirea de hale de depozitare pare să fie o afacere din ce în ce mai rentabilă, cel puţin aşa spun marii dezvoltatori de proiecte industriale. Numai în Capitală vor intra anul acesta pe piaţă aproximativ 80.000 mp de spaţii de logistică de calitate superioară, pe lângă suprafaţa de 140.000 mp deja existentă. Specialiştii recomandă afacerea  pe termen lung, investiţia recuperându-se în maximum zece ani.

România are un potenţial major de dezvoltare a spaţiilor de depozitare. Reprezentanţii companiei americane ProLogis estimează o creştere a pieţei după modelul polonez, în care spaţiile de logistică proprii însumează în jur de 700.000 mp, la o populaţie de 40 milioane de locuitori. Deocamdată, cifra este departe de a fi atinsă, dar este în creştere, cel puţin în marile oraşe. Marius Cristescu, directorul Bega Grup, spune că zonele bune spre care se îndreaptă banii investitorilor sunt situate la periferia oraşelor, la care tirurile au acces direct. Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov sau Constanţa sunt doar câteva dintre ţintele spre care se vor îndrepta ochii constructorilor de spaţii de depozitare.

De ce sunt rentabile halele
Constructorii sunt de părere că investiţia este relativ mică, având în vedere că terenul de la periferie este deocamdată ieftin. Împrejurimile Capitalei mai oferă încă preţuri cuprinse între 10 şi 40 de euro/mp. Un alt argument în favoarea periferiei este şi costul de transport al materialelor de construcţii, mult redus, explică arhitectul Mircea Bursuc. Totuşi, este important ca terenul pe care urmează să apară halele să aibă utilităţi. În aceste condiţii, se preferă vecinătăţile altor investiţii imobiliare. În privinţa ratei de recuperare a investiţiei, Marius Cristescu spune că afacerea se amortizează într-o perioadă cuprinsă între cinci şi zece ani. Banii se scot din închirierea spaţiilor, cu preţuri cuprinse între 3 şi 5 euro/mp. Cine construieşte asemenea spaţii merge la sigur, pentru că cererea este în continuare crescută.

Bucureştiul va avea spaţii mai mari pentru logistică
Un proiect care va adăuga până la sfârşitul lui 2007 încă 158.000 mp de spaţii de depozitare de calitate la suprafaţa de 140.000 mp deja existentă din Bucureşti este parcul logistic din vestul oraşului, în zona autostrăzii Bucureşti-Piteşti. Investiţia va fi finalizată anul viitor.

Principalii clienţi: distribuitorii
Creşterea volumului de bunuri transportate şi distribuite este principala cauză a cererii în creştere de hale de producţie şi depozite de mărfuri. Principalii beneficiari ai acestor spaţii sunt companiile locale şi internaţionale de logistică, retailerii, precum şi producătorii de componente pentru industria auto.

 

Simona Simionescu
Adevarul

5 April 2006