Construcţia casei în regie proprie mai ieftină, dar mai riscantă



Adevarul - 17.04.2006
 

Lipsa banilor îi constrânge pe români să-şi ridice casele în regie proprie, în loc să apeleze la firme specializate de construcţii. Factura totală se reduce astfel cu cel puţin 19%, adică exact valoarea TVA. Bucuria pentru economia făcută poate fi însă de scurtă durată. Lucrul cu meseriaşi de ocazie poate aduce pagube care depăşesc suma astfel câştigată, atrag atenţia specialiştii.
Construirea unei case în regie proprie este o practică des întâlnită în România. Afirmaţia este susţinută de procentul de 7-8%, reprezentând construcţiile la negru la nivel naţional, după cum susţine Laurenţiu Plosceanu, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO). Procentul urcă până la 10% în cazul caselor construite la sate. Alte surse estimează că, în mediul rural, jumătate din locuinţe sunt construite fără prea multe formalităţi legale. "Cei care îşi înalţă astfel locuinţele o fac pentru că sunt constrânşi de lipsa banilor", explică Emilian Ciongaru, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor din Construcţii "Familia".

O economie de 19%-25% în regie proprie
Presupunând că terenul pe care urmează să fie construită locuinţa este deja cumpărat, înălţarea unei case având o suprafaţă de 150 mp, cu un singur nivel, costă între 25.000 şi 30.000 RON, în regie proprie. Emilian Ciongaru precizează că este vorba de o construcţie la roşu (n.r. fără finisaje), într-o zonă din provincie. Factura mai creşte cu încă 5.000 RON pentru o construcţie P+1. În schimb, investiţia se majorează cu cel puţin 19% - adică exact valoarea TVA în cazul în care proprietarul apelează la o firmă specializată de construcţii. Ridicarea casei este însă abia primul pas la nivelul costurilor, ea reprezentând circa 30% din totalul investiţiei. Restul de 70% reprezintă finisajele interioare parchet, uşi, ferestre, gresie, faianţă, obiecte sanitare, dar şi exterioare. La acestea se mai adaugă banii cheltuiţi pe actele necesare autorizării, adică aproximativ un sfert din devizul lucrării.

Aberaţii în construirea casei
Lucrul în regie proprie poate provoca o serie de inconveniente costisitoare. Arhitectul Mircea Bursuc ne-a declarat că cele mai frecvente probleme care apar în această situaţie sunt legate de calitatea betonului preparat "de mână", care poate provoca adevărate dezastre. "Rezistenţa construcţiei poate fi afectată şi de modul în care este turnat betonul. Unii meseriaşi obişnuiesc să acopere greşelile cu mistria", mai spune arhitectul. Totul depinde însă de dirigintele de şantier, prezenţa lui fiind obligatorie, indiferent de modalitatea în care se execută lucrarea în regie proprie sau cu firme specializate.

Simona Simionescu
Adevarul
 

17 April 2006