Tranzactia, care ar putea fi de 100-120 mil. euro , presupune ridicarea unor cladiri inalte in locul actualelor vile.

Omul de afaceri Constantin Constanda, care a devenit proprietar al Satului Francez prin cedarea Parcului Bordei catre Primaria Bucurestiului, este in discutii pentru a vinde cea mai mare parte a terenului pentru dezvoltarea unui ansamblu nou de cladiri rezidentiale, comerciale si de birouri.

De proiect sunt interesate mari fonduri de investitii, unele din ele aflate deja pe piata romaneasca, au spus pentru Ziarul Financiar surse de pe piata imobiliara.

In cazul unei intelegeri, tranzactia s-ar putea ridica la 100-120 mil. euro, implicand o suprafata de 2,8 hectare, adica cea mai mare parte a actualului Sat Francez, format din vile cu apartamente de lux, gradinite si doua clinici.

Constanda neaga iminenta tranzactiei. "Nu m-am hotarat ce sa fac acolo. Abia anul viitor o sa incep sa ma gandesc ce voi dezvolta. Am primit unele oferte, dar nu ma intereseaza sa vand acest proiect, avand in vedere ca anul acesta nici nu e bine sa vinzi, pentru ca piata este in scadere", a spus Constantin Constanda pentru ZF.

Satul Francez este ultima mare suprafata mare in cel mai "hot" loc din Bucuresti, intre Soseaua Nordului , adica malul lacului Herastrau si strada Nicolae Caramfil, la cinci minute de Piata Aviatorilor . Preturile in aceasta zona sunt intre 3.000 si 4500 de euro pe mp pentru teren, in functie de posibilitatile de constructie. In zona s-au construit deja imobile cu apartamente de lux cu 8-10 etaje si cladiri de birouri, iar actualul proprietar mizeaza pe faptul ca va obtine avizele de urbanism necesare pentru extinderea pe verticala astfel incat cumparatorii sa poata dezvolta proiectele gandite, afirma sursele citate.

Data fiind locatia foarte buna, penthouse-urile, adica apartamentele de la ultimul nivel, ar putea fi vandute si la un milion de euro. In zona, un apartament de 100 mp costa circa 350.000- 400.000 euro.

Satul Francez a fost construit in 1994 impreuna cu complexul World Trade Center de firma franceza Bouygues cu un credit cu garantia statului si a intrat in proprietatea Primariei dupa ce nu a fost rambursat creditul la timp. Satul a fost primul cartier rezidential din Bucuresti, fiind locuit mai ales de expati.

Tranzactia va fi conditionata de obtinerea de catre vanzator a avizelor necesare pentru constructiile de sase sau mai multe etaje. Miza proiectului este tocmai extinderea pe verticala, acum fiind doar circa 40 de apartamente in vile si trei blocuri pe doua etaje, apartamente si vile pentru care chiria lunara este de circa 2.000-4.500 de euro pe luna.

"In ceea ce priveste chiriasii, unele contracte sunt deja expirate, iar pentru altele am acceptat prelungiri. In momentul in care voi darama vilele care se afla pe acest teren, proiectul viitor va fi deja bine stabilit", a mai spus Constanda.

Constanda a intrat in posesia Satului Francez printr-un schimb parafat in martie 2008 cu Primaria Bucuresti, careia i-a cedat Parcul Bordei. El intrase in posesia parcului prin achizitia de la doua persoane fizice care la randul lor cumparasera de la cei carora li s-a retrocedat Parcul Bordei (Dumitru Tudor si Eugen Lincaru), in compensatie chiar pentru terenul de sub Satul Francez.

Subiectul "Parcul Bordei" a tinut anul trecut mult timp pagina 1 a ziarelor, care au acuzat distrugerea spatiului verde prin constructia unor cladiri de birouri si apartamente de peste 10 etaje. In cele din urma, Primaria a decis schimbul cu Satul Francez, pentru salvarea parcului.

Presa a mai scris ca retrocedarea prin compensatie a Parcului Bordei, facuta pe vremea cand actualul presedinte Traian Basescu era primar, ar fi fost ilegala, pentru ca terenul de sub Satul Francez era la momentul exproprierii, in anii '50, in extravilan. Presedintele s-a aparat insa spunand ca atunci cand a fost cedat terenul din Parcul Bordei in compensatie pentru Satul Francez acesta nu avea, conform planului urbanistic, posibilitate de constructie mai mare de P plus 1, si ca justitia i-a dat ulterior, inexplicabil, dreptul proprietarului sa ridice cladiri mai inalte.

Sursa

13 June 2008