Tribunalul Bucureşti a decis ca omul de afaceri Constantin Constanda să primească cea mai mare despăgubire de până acum: 165 milioane euro. Suma trebuie să compenseze terenul Parcul Bordei, iar Primăria Municipiului Bucureşti este cea care trebuie să îi scoată din buzunar pentru răscumpărarea acestui parc.

19614-121220-constanda01.jpgDecizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, dar dacă suma va fi acordată omului de afaceri, acesta va deveni printre cei mai bogaţi români. Acest record în materie de despăgubiri reprezintă aproximativ 15% din bugetul Primăriei Capitalei.

Acum şapte ani, Constanda a intrat în posesia unui teren cu o suprafaţă de trei hectare în Parcul Bordei. În urma unor discuţii cu Primăria Bucureşti, cele două părţi au decis să facă schimb - Constanda primea un teren de 2,8 ha în Satul Francez, Primăria reintrând în proprietatea Parcului Bordei.

Omul de afaceri a vândut în anul 2008 o suprafaţă de 1,6 ha unei companii greceşti, Raptis Kavouras, pentru 68 milioane euro. Cumpărătorii au plătit un avans de 35 milioane euro, restul de bani fiind achitaţi în urma unor clauze contractuale - obţinerea unul plan urbanistic zonal (PUZ) cu un coeficient de utilizare a terenului (CUT) de 3,5 şi un procent de utilizare a terenului (POT) de 60%.

Constanda nu a respectat obligaţiile contractuale, aşa că a cerut Primăriei Bucureşti repunerea părţilor în situaţia anterioară. Primăria trebuia să plătească 200 milioane euro pentru terenul din Parcul Bordei şi să primească înapoi lotul din Satul Francez.


7 July 2011