Consiliul local Cluj vrea să construiască un nou cartier


Adevarul - 19.07.2006
 

Criza acută de locuinţe a făcut din municipiul Cluj cea mai scumpă piaţă imobiliară din ţară. Peste 3.000 de solicitări se află pe lista primăriei, dar necesarul de case este mult mai mare. Campania lui Boc de a demara un nou cartier de locuinţe ar putea detensiona presiunea financiară din acest  domeniu.

Consiliul Local a dezbătut ieri proiectul construirii unui nou cartier, în zona Lomb. Proiectul prevede asocierea în participaţiune a Consiliului cu investitori privaţi, în vederea viabilizării şi construirii de locuinţe. Terenul de peste 200 de hectare, din zona de nord-vest a oraşului, a fost atribuit de fostul primar Gheorghe Funar tinerilor căsătoriţi, în preajma alegerilor, dar cei aproape 1.500 de clujeni s-au văzut doar cu o hârtie, deoarece viabilizarea ar costa în jur de 3.000 de miliarde lei vechi municipalitatea. Investitorii vor trebui să introducă utilităţile, drumuri, apă, canalizare, electricitate, gaz, telefonie, parcări, zone verzi. O suprafaţă de 75 la sută din zona viabilizată va fi destinată construcţiei a circa 1.000 de locuinţe, iar 25 la sută va fi predată gratuit Consiliului Local. Criteriul decisiv pentru atribuirea concesiunii va fi numărul de locuinţe colective atribuite Consiliului Local, apartamente sociale de 1-2 camere.

Explozie de investitori imobiliari

Proiectul a apărut a fi posibil, după ce un proiect similar, în zona Păşunii Someşeni, a iscat ample dezbateri, trei mari firme internaţionale disputându-şi atribuirea locaţiei. Primăria a dat şi acolo circa 200 de hectare, iar firma Polus, reprezentant Trigranit, va investi aici 200 milioane euro pentru 1.000 de apartamente. Contracandidaţii au anunţat că sunt dispuşi să ofere până la 600 milioane euro, dar vor avea acum ocazia să preia proiectul din Lomb.

Clujul are demarate patru proiecte pentru construcţia de cartiere de locuinţe, în nord-est şi sud. Consiliul Local a aprobat reluarea asocierii cu Casarom, în zona Borhanci, un alt proiect în zona fostului târg de vechituri Oser şi cartierul Tineretului din Someşeni, câştigat de Polus. În total, în circa doi ani, la Cluj vor putea fi finalizate peste 3.000 de apartamente, dar consilierul Ştefan Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ, susţine că necesarul este mult mai mare. Până în 1989 se dădeau în folosinţă peste 5.000 de apartamente anual, iar de atunci au fost finalizate un număr simbolic de locuinţe.
În apropierea Clujului, cartierul Cetatea Fetei din Floreşti va fi mărit. După ce au fost inaugurate, anul trecut, 200 de apartamente de tip ANL, în zonă vor mai fi ridicate circa 90 de vile, cu preţuri de 80-120 mii euro, cu circa jumătate sub preţul celor construite în prezent, în cartierele rezidenţiale din partea de sud a Clujului.


Mihai Bacalu
Adevarul
 

19 July 2006