Institutia va incepe discutii cu notarii pentru a diminua taxele percepute in cazul mutarii ipotecilor intre banci de catre clientii care isi refinanteaza creditele ipotecare.

sursa:sfin.roPotrivit lui Bogdan Chiritoiu, sef al Consiliului Concurentei, nivelul taxelor notariale in cazul mutarii ipotecilor este in medie de 1.000 euro. Totodata, institutia doreste sa elimine si sa limiteze comisionul de rambursare anticipata perceput de banci la creditele de consum vechi si la cele ipotecare.

Consiliul va incepe discutii cu Protectia Consumatorilor, dar si cu bancherii pentru a legifera limitarea sau desfiintarea comisioanelor de rambursare anticipata si in cazul creditelor angajate inainte de adoptarea unui proiect de act normativ in domeniu.

Acesta transpune in legislatia noastra o directiva europeana. In forma actuala, proiectul prevede limitari sau eliminari ale comisionului doar pentru creditele de consum angajate dupa intrarea sa in vigoare. Proiectul de ordonanta de urgenta, elaborat de catre Protectia Consumatorului, va intra in aplicare in luna iunie.

Pana in septembrie bancile urmeaza sa modifice in concordanta proiectele de contracte. Directiva 2008/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului devine obligatorie pentru toate statele membre din 11 iunie. O a doua prevedere pe care Consiliul Concurentei o vrea introdusa in noua ordonanta este extinderea aplicabilitatii si la creditele ipotecare, precum si imobiliare, actuala forma a proiectului facand referire doar la cele de consum. "Vrem sa crestem sfera de aplicare si sa o aplicam si creditelor care se dau deja. Sunt credite luate pe 25-30 de ani, acum doi ani, aceasta ar insemna sa mai stam 28 de ani cu creditul. Vom insista ca aceste doua principii sa fie mentinute in monentul in care intra in vigoare ordonanta", a spus ieri Bogdan Chiritoiu. "Consiliul Concurentei sustine aceste propuneri de modificare a legislatiei in domeniu.


Sursa

26 February 2010