Numărul limitat de spaţii de birouri va determina, în 2012, o revenire a clienţilor care închiriază încă din stadiul de proiect, mai alea în cazul suprafeţelor întinse. Atenţia investitorilor din segmentul retail nu se va mai concentra numai pe Bucureşti şi pe celelalte cinci mari oraşe, ci şi pe localităţile de mărime medie, din mediul rural. Deşi previziunile economice pentru România rămân optimiste, condiţiile mai aspre de finanţare vor limita semnificativ investiţiile, cel puţin în prima jumătate a anului, arată o analiză Colliers International.

23536-11.jpgPiaţa imobiliară pare să fie la fel ca în 2009, totuşi România este într-o poziţie mult mai stabilă decât acum trei ani, subliniază anliştii Colliers International în ultimul raport ce are ca subiect evoluţia statelor din Europa de Est, în 2012. Într-o notă optimistă, aceştia declară cu tărie că, de îndată ce băncile vor relaxa condiţiile de creditare, tranzacţiile imobiliare vor înregistra o creştere rapidă.

Numărul spaţiilor de birouri bune disponibile a scăzut în 2011, iar analiştii Colliers estimează că volumul închirierilor din 2012 va fi similar cu cel din 2011. Oferta limitată de spaţii de birouri va determina, anul acesta, o creştere a numărului de închirieri din stadiul de proiect, în special în cazul preluării unor spaţii mari. Chiriaşii sunt mult mai pretenţioşi decât în anii trecuţi, astfel că va rămâne tendinţa de optimizare a spaţiului, iar per ansamblu, nivelul chiriilor va rămâne stabil.

În 2011, nivelul ofertei în segmentul retail a fost comparabil cu cel din anii 2007 şi 2009, cei mai buni ani pentru sectorul de retail modern din România. Cu toate acestea, situaţia nu va fi similară anul acesta, deoarece la momentul acesta sunt puţine proiecte în construcţie, iar şansele sunt scăzute ca acestea să fie finisate în 2012. Cererea de spaţii de retail va creşte, luând în calcul creşterea mică, dar stabilă, a vânzărilor retailerilor în 2011. Investitorii nu îşi vor mai îndrepta atenţia numai către Bucureşti şi oraşele mari, ci şi se localităţile de mărime medie, din zonele rurale, estimează specialiştii Colliers.

Segmentul industrial nu a suferit schimbări în 2011

Piaţa industrială din Bucureşti a fost stabilă în 2011 – stocul a rămas relativ neschimbat, iar nivelul de disponibilitate s-a menţinut la 15%. Analiştii Colliers nu anticipă schimbări majore anul acesta în segmentul industrial, deşi pieţele europene sunt caracterizate de incertitudine şi instabilitate. Ar putea exista relocări ale unor clienţi importanţi, datorită expirării contractelor, ceea ce ar obliga proprietarii să facă eforturi în plus pentru a-şi menţine clienţii vechi, dar şi pentru a atrage unii noi.

Piaţa terenurilor, încă amorţită

Sectorul imobiliar a înregistrat o creştere a activităţii în 2011, cu investitori care au privit cu alţi ochi piaţa imobiliară românească. Cea mai importantă tranzacţie a anului a fost cea a terenului pe care va fi inaugurat centrul comercial Victoria City, din Capitală. În schimb, sfârşitul anului a adus mai multă incertitudine printre investitorii internaţionali, alimentată de criza datoriilor ce macină Europa. Deşi nu s-au semnat prea multe contracte în această perioadă, au fost începute negocierile pentru tranzacţii în valoare totală de 200 milioane euro, ce ar putea fi încheiate în viitorul apropiat. Deşi previziunile economice pentru România rămân optimiste, condiţiile mai aspre de finanţare vor limita semnificativ investiţiile, cel puţin în prima jumătate a anului.

Activitatea de pe piaţa terenurilor a fost temperată anul trecut, tendinţă prezentă încă de la sfârşitul lui 2010. O evoluţie similară este preconizată şi pentru 2012, deşi se estimează o creştere a ofertei, ceea ce ar putea pune o oarecare presiune pe preţ. Cele afectate vor fi în special zonele care nu prezintă un potenţial de dezvoltare imediată, încheie raportul Colliers.

CITEŞTE ŞI Valoarea tranzacţiilor imobiliare va creşte în 2012 cu până la 10%, la 550 milioane euro

 

21 February 2012