Membrii juriului internationalConcursul International de Proiecte de Arhitectura si-a desemnat câstigatorii

Bucuresti, 25 noiembrie 2008 - Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” Bucuresti

(UAUIM) si Lafarge România organizeaza în perioada 22 – 28 noiembrie cea de a II-a editie a Concursului International de Proiecte de Arhitectura cu tema “PREZENT – Provocarile arhitecturii”, în colaborare cu Asociatia Europeana a Scolilor de Arhitectura (AEEA). Cei sapte membrii ai juriului international au desemnat-o în acest an pe Aisling O’Carroll, studenta la University of Waterloo din Canada, câstigatoare a premiului I a Concursului International de Arhitectura în valoare de 6.000 de Euro. Au fost acordate doua premii II în valoare de 3.000 de Euro echipei Sonia Jou-Ya si Kevin Pang-Hsin, ambii studenti la University of Auckland, Noua Zeelanda si lui Davide Castoro, student la Politecnico di Milano, Italia. Deasemenea, premiul III în valoare de 2.000 de Euro, a avut doi câstigatori: DaeDo Kim, de la Hanyang University – Ansan, Coreea, si Vlad Stoica, de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” Bucuresti. Mentiuni în valoare de 1.000 de Euro au mai luat studentii români Andrei Nicolae Bisceanu si Razvan Enescu de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” Bucuresti precum si George Gaveniuc de la Universitatea Tehnica Cluj.

Alte mentiuni au mai fost acordate si unor studenti de la universitati din Polonia, Coreea,
Singapore si Germania. La cea de a doua editie a acestui concurs au fost trimise spre jurizare, 86 de lucrari din care juriul a nominalizat 22 pentru selectia finala.

Juriul international a fost format din reputati arhitecti, precum: Leen VAN DUIN, Olanda -
Reprezentant EAAE; Luis Conceicao, Portugalia - Reprezentant EAAE; Emil Barbu POPESCU, România - Reprezentant UAUIM; Christopher ALLSOPP, Marea Britanie; Pere RIERA I PANELLAS, Spania; Juhani KATANIEN, Finlanda; Leopold LOMBARD, Franta – Repezentant Lafarge.

42 de lucrari elaborate de studentii români au fost preselectate pentru jurizare. La editia
precedenta din 2006 când tema concursului a fost „Locuri uitate”, s-au primit 158 de înscrieri la concurs, din care Scolile Europene de Arhitectura au selectat si trimis spre jurizare 37 de proiecte.

Concursul a fost deschis tuturor studentilor la arhitectura care îsi urmeaza studiile în cadrul unei institutii de învatamânt superior afiliate sau neafiliate la Asociatia Europeana a Scolilor de Arhitectura (AEEA). Proiectele au fost elaborate individual sau în grupuri de studenti, sub îndrumarea unui profesor de arhitectura din cadrul institutiilor de învatamânt superior cu Specializarea Arhitectura.

Asociatia Europeana a Scolilor de Arhitectura este o organizatie internationala non-profit, dedicata schimburilor de idei în cadrul educatiei si cercetarii în domeniul arhitectural. AEEA îsi doreste sa îmbunatateasca baza de cunostinte si calitatea educatiei în acest domeniu. Fondata în 1975, rolul AEEA a devenit esential în crearea unei perspective europene pentru specialistii în arhitectura. AEEA are 100 de membri, scoli europene de arhitectura din Insulele Canare pâna în Urali, reprezentând aproape 5.000 de cadre didactice si peste 100.000 de studenti la arhitectura.

Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" - Învatamântul de arhitectura din România a fost înfiintat în baza decretului domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la data de 1 octombrie 1864, cu denumirea de "Scoala de Ponti si Sosele, de Mine si Arhitectura". În timp au avut loc mai multe reforme ale învatamântului, iar în 1952, Facultatii de Arhitectura i se acorda statut de independenta sub titulatura actuala de Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu". În prezent, Universitatea are 3 facultati si numara aproximativ 2.800 studenti, într-o structura moderna, adaptata cerintelor profesiei si nevoilor practice ale conceptiei obiectelor de arhitectura si design, fiind conectata la valorile si scolile europene de profil, statutul de membru AEEA fiind un astfel de exemplu.

Lafarge România a anuntat oficial debutul parteneriatului pe 5 ani cu Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” în anul 2004, cu ocazia împlinirii a 140 ani de atestare a scolii românesti de arhitectura. Parteneriatul face parte din Programul de Responsabilitate Sociala – Sectiunea Educatie „Astazi pentru viitor!”. Sustinerea actualului Concurs International este o componenta a parteneriatului mentionat, integrându-se eforturilor consistente ale Grupului în relationarea sa continua cu arhitectii de pretutindeni. Lafarge este singura companie din industria materialelor de constructii care s-a clasat în 2008 printre cele mai „durabile 100 de corporatii din lume”. Lafarge s-a angajat sa respecte principiile dezvoltarii durabile cu multi ani în urma, având o strategie care combina know-how-ul industrial cu performanta, crearea de valoare, respectul pentru angajati si culturile locale, protectia mediului si conservarea resurselor naturale si energiei.

Pentru a progresa în domeniul materialelor de constructii, Lafarge pune clientul în centrul preocuparilor sale, oferind industriei constructiilor si publicului larg solutii inovatoare care cresc siguranta, confortul si calitatea vietii de zi cu zi. Lafarge este lider mondial în domeniul materialelor de constructii, detinând pozitii de vârf cu fiecare dintre cele patru divizii ale sale: Ciment, Agregate si Betoane si Gips. Având 90.000 de angajati în 76 de tari, Lafarge a înregistrat vânzari de 17,6 miliarde de euro si un profit net de 1,9 miliarde de euro în 2007.

25 November 2008