0-1051-294440f7d1c06be1efad06a543693688.jpgMajoritatea cererii de noi locuinţe vine din partea clasei medii şi medii plus. Cei interesaţi de achiziţia unei locuinţe au în prezent la dispoziţie trei concepte: condominium, blocuri individuale şi vile. Pentru a avea succes, oricare dintre aceste concepte trebuie să propună, pe lângă facilităţile actuale şi un stil de viaţă.

Locuinţele din România se prezintă sub forma a trei concepte: condominium, blocuri individuale şi vile. Aproximativ 80% din cererea înregistrată vine din partea reprezentanţilor clasei medii şi medii plus.

Consultanţii ESOP spun că piaţa rezidenţială este segmentată aproape exclusiv în funcţie de buget. Schimbarile rapide ce caracterizează domeniul imobiliar vor trebui anticipate de dezvoltatori, care vor câştiga un avantaj competitiv dacă, pe langa vânzarea unui apartament vor “vinde şi un stil de viaţă”, mai susţin aceştia.

În România predomină încă delimitarea clienţilor în funcţie de puterea lor de cumpărare, în timp ce pe piaţa internaţională, investitorii propun facilităţi care răspund obiceiurilor şi nevoilor caracteristice unui anumit mod de viaţă.

Conceptul condominium a apărut în anii 70, ca urmare a inflaţiei, creşterii densităţii urbane şi a majorării preţurilor. El descrie o formă de proprietate exercitată în mod individual pentru fiecare apartament în parte şi în comun pentru spaţiile utilizate de toţi locatarii. De obicei, condominiul este compus din două sau mai multe corpuri de clădire, cu regim de înălţime variabil şi care oferă rezidenţilor o serie de facilităţi adiţionale, de genul piscină, jacuzzi, sală de fitness, minimarket, pază şi sistem de securitate. Astfel de proiecte sunt o soluţie pentru revitalizarea platformelor industriuale, ele contribuind la dezvoltarea zonelor defavorizate, mai spun consultanţii imobiliari.

Spre deosebire de conceptul de tip condominium, cel definit prin blocuri individuale oferă o libertate mai mare de personalizare a locuinţei, un număr mai mic de spaţii comune, ce determină o scădere a costurilor de întreţinere, dar şi un termen previzibil de livrare.

Acest tip de imobile pot fi împărţite în două categorii: blocuri turn şi blocuri cu regim redus de înălţime.

Blocurile de tip turn reprezintă dezvoltări rezidenţiale pe verticală, ce se asociază unui stil de viaţă activ. Potrivit studiului ESOP, apartamentele din blocurile individuale au costuri mai ridicate, dispun de nu număr mai scăzut de locuri de parcare, au mai puţine facilităţi şi nu oferă un climat care să favorizeze stabilirea de relaţii sociale.

Blocurile cu regim scăzut de înălţime sunt specifice zonelor periferice, acolo unde de abia acum apar primele dezvoltari rezindenţiale moderne. Cât priveşte vilele, ele sunt şi vor rămâne un concept de locuire foarte căutat. Piaţa imobiliară modernă a început cu ansambluri de vile. Cu toate că ulterior ponderea complexurilor de case a scăzut, ele vor constitui un concept viabil în special în zonele montane şi în oraşele în care viaţa la bloc nu este la mare căutare.

Sursa

29 November 2007