Ieri 3 februarie 2010 a avut loc la sediul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului o intrevedere fulger intre reprezentanti ai Ministerului in frunte cu Secretarul de Stat Ioan Andreica si reprezentantii asociatiilor profesionale implicate in demersul aplicarii legii 372/2005.

sursa: www.audit-energetic.comLa discutie au participat reprezentanti ai Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri - AAEC prin d-na Emilia Cerna Mladin - Presedinte, Uniunea Nationala a Agentiilor Imobiliare - UNAI prin Florin Popovici - Prim-Vicepresedinte si Ionut Butoi - Secretar General, Asociatia Inginerilor De Instalatii Din Romania Filiala Valahia-Bucuresti prin domnul Catalin Lungu- Vicepresedinte, reprezentanti ai notarilor etc.

Asfel, datorita unei colaborari fructuoase dintre Ministerul de resort si asociatiile de profil direct afectate de aplicarea acestei legi, s-a reusit ca la sfarsitul anului 2009 sa se intocmeasca Breviarul de Calcul ce contine Metodologia pentru realizarea Certificatului de Performanta Energetica si pentru un singur apartament.
Prin acest Breviar , Ministerul Dezvoltarii a adus modificarile necesare pentru impiedicarea blocarii pietii imobiliare la inceputul lui 2010.

Este bine de  stiut faptul ca legea a fost amanata o data in 2007 si inca o data anul trecut chiar inainte de termenul inceperii aplicarii ei. Este adevarat ca aceasta lege nu a fost bine mediatizata si 5 ani ar fi fost mai mult decat suficient pentru aceasta actiune. Dar in ultima parte a anului 2009 au avut loc numeroase discutii, interventii, comunicate de presa, conferinte, emisiuni TV care sa informeze populatia de beneficiile dar si de obligativitatea aplicarii acestei legi inainte de ne gandi la costurile ei.

Prin efectuarea Certificatului de Performanta Energetica vom cunoaste nu numai pierderile de energie din locuinta noastra ci si solutiile de a le remedia, bineinteles in functie de disponibilitatea si veniturile noastre. Populatia ar fi trebuit sa fie educata in acest sens pentru a nu considera costul pentru aceste certificate ca fiind o cheltuiala impovaratoare care nu le foloseste.

  Tinand cont de faptul ca legea nr. 372/2005 reprezinta transpunerea in legislatia nationala a Directivei 2002/91/CE privind performanta energetica a cladirilor la nivel european , este de datoria noastra sa ne aliniem cerintelor comunitatii europene din care facem parte. Astfel aplicarea legii este impedios necesara pentru a ne putea continua alinierea cu statele europene vecine.  

Despre implicatiile si efectele pe care Certificatul de Performanta Energetica le va aduce in piata imobiliara dorim sa le vedem in principal pe cele pozitive.
Aparitia si aplicarea legii nr. 372/2005 poate fi considerata un efect benefic pentru piata imobiliara , deoarece reglementarea pietei imobiliare este compusa si din necesitatea inventarierii si cunoasterii compozitiei fondului imobiliar din Romania.

Legea in ansamblul ei daca este aplicata si ar indeplinii toate cerintele necesare (nr. de auditori energetici suficienti, modalitati de eliberare a certificatelor mai rapida si eficienta, etc.) ar fi un punct in plus pentru tot ce inseamna o modificare pozitiva in activitatea de tranzactionare imobiliara.
Tocmai datorita faptului ca legea a aparut in 2005 iar aplicarea ei pe de-a intregul se face la 5 ani de la aparitie, intrarea in vigoare a acestui act normativ fiind mai mult decat necesara.

Tinand cont ca fondul locativ din Romania este unul imbatranit si in majoritatea lui construit pana in 1990 , Certificatul Energetic va ajuta la realizarea unei baze de date cu indici reali ai performantei energetice a acestor cladiri.
Cat despre fondul locativ construit dupa 1990, in sfarsit a venit timpul sa vedem efectele construirii haotice din aceasta perioada.
Din pacate la inceputul acestui an nu au fost luate in considerare toate aceste detalii si aplicarea legii a fost amanata. Decizie sanctionata de catre comunitatea europeana obligand ministerul de profil sa ia in reconsiderare ordonanta de urgenta prin care sa amanat aplicarea legii.

In cadrul intalnirii cu reprezentantii ministerului domnul Butoi a punctat mai multe situatii ce pot aparea odata cu intrarea in vigoare a certificatului de audit energetic.
Una dintre situatiile dezbatute a fost aceea legata de momentul in care este necesar Certificatul Energetic in cazul unui act de vanzare-cumparare ce se efectueaza cu ajutorul unui credit obtinut de la banca. Momentul in care se va cere prezenta certificatului fiind important pentru cumparator. Astfel daca se cere prezentarea CPE inca de la inceputul tranzactiei, pana in momentul obtinerii certificatului tranzactia va fi blocata de aceasta cerinta. Daca prezentarea certificatului se va cere la sfarsitul tranzactiei, acesta nu poate fii decat un lucru pozitiv ajutand cumparatorul sa "inainteze" in demersul cu banca pentru aprobarea creditului.

Acest simplu fapt ar putea usura foarte mult introducerea certificatului ce va fi cel mai probabil obligatoriu incepand cu data de 1 martie.
In cadrul sedintei a fost discutata si problema numarului mic de auditori atestati de Minister cat si faptul ca unele zone ale tarii nu sunt in raza de acoperire a nici unui auditor atestat.

Punctul de vedere al UNAI ramane acelasi: trebuie respectata directiva europeana care ne obliga la introducerea certificatului de audit energetic si respectiv necesitatea imbunatatirii modalitatii de calcul folosite pentru eliberarea certificatului.
Pentru mai multe detalii despre aceasta tematica puteti sa apelati la domnul Butoi la adresa de email: [email protected]

 

 

 

 

 

 

4 February 2010