0-278-b08_1decembrie_.jpg Lipsesc insa investitiile. Scumpirea locuintelor i-ar putea impinge pe bucurestenii cu gand de improprietarire spre zone altadata "virgine". Co-muna "1 Decembrie", aflata la noua kilometri de intrarea in Capitala, pe Drumul European 70, se inscrie in aceasta categorie: preturile locuintelor si ale terenurilor sunt, chiar si in parcelele "alese", de cateva ori mai mici decat cele din Bucuresti.

Si asta in conditiile in care gaze naturale exista in comuna de trei ani, iar apa curenta de doi ani. O garsoniera costa intre 25.000 si 35.000 de euro, un apartament cu doua camere - aproximativ 40.000 de euro, iar unul cu trei camere - intre 50.000 si 60.000 de euro.

Blocurile, care gazduiesc in prezent 1.500 de familii, sunt construite in perioada  1986-1990, cand regimul comunist incepuse in 1 Decembrie - pe atunci 30 Decembrie -, lucrarile la Canalul Bucuresti-Dunare, pe raul Arges. "Au avut apa toate, dar s-a distrus reteaua. De cand s-a bagat din nou, fiecare isi trage cum poate. Un apartament care costa 20.000 de euro acum cinci ani poate ajunge astazi la 60.000", spune Nicolae Constantin, reprezentant al agentiei imobiliare Nic.G Invest din localitate.

La case e mai greu cu utilitatile. Femeie in varsta, doamna Elena spune ca fiu-sau vrea sa se mute din cauza asta undeva la bloc, "cica altfel nu se poate insura". "Mi-a spus ca il intreaba fetele daca are WC in casa, ca sunt pretentioase in ziua de azi. A zis ca vrea sa se angajeze in oras, sa castige bani si sa traga apa ori sa se mute la bloc", spune batrana.

Rasare primul cartier de vile

Cu toate ca nu se bucura de toate utilitatile, si caselor le creste valoarea in ultima vreme, pretul unei locuinte construite pe un teren de 700-800 de metri patrati ajungand la aproximativ 100.000-120.000 de euro. Terenurile din comuna costa intre 50 si 80 de euro/metrul patrat, in functie de apropierea fata de sosea.

Intr-un capat al localitatii, spre Adunatii Copaceni, firma S.C. Interagro Asa S.R.L. ridica un cartier care reuneste 34 de vile, cu suprafete cuprinse intre 220 si 400 de metri patrati, in functie de "tiparul" constructiei. Zece vile sunt complet finalizate, restul vor fi gata la inceputul lunii august.

Deocamdata, tarifele raman secrete. "De precizat totusi ca pretul este la jumatate fata de cel pentru o locuinta asemanatoare din Bucuresti", spune patronul firmei, Adrian Popescu.

"Zona de sud a fost varza"

Lumea nu se ingramadeste inca in 1 Decembrie, dar mai este timp. Nici primarul Ilie Stan nu pare prea grabit sa cheme lumea aici. "Zona de sud a fost varza. S-au dus toti in nord pentru ca acolo sunt lacuri, sunt drumuri", spune edilul. O doza de optimism are totusi: "Se va intampla la fel si aici daca se va face zona metropolitana a Capitalei".

Problemele localitatii raman deocamdata locurile de munca. Din cei 9.000 de locuitori din 1 Decembrie, aproximativ 200 muncesc la o fabrica de textile. Insa majoritatea fac naveta in Bucuresti, iar foarte putini aleg strainatatea. "In Otopeni, Tunari, Chitila sau Chiajna s-au mai bagat bani, aici - nimic. Restul, practic, nu exista", spune Nicolae Constantin. Investitiile masive raman singura solutie pentru aducerea aici si in alte comune a "Raiului" din nord.

Socoteala

"Aici se facea totul, in afara de paine"

Desi steagurile Uniunii Europene falfaie pe fiecare stalp, locuitorii din 1 Decembrie au nostalgii. Nu poate fi altfel, crede Nicolae Constantin, atata vreme cat inainte de 1989 Intreprinderea de Sere "30 Decembrie" avea aici 2.000-3.000 de angajati.

Pentru a demonstra minunea acelor vremuri, domnul Constantin, pe-atunci posesor de functie in cadrul intreprinderii, pune totul pe hartie, cu liniuta: "Erau asa: sere, fabrica de Pepsi, fabrica de conserve, lactate, mezeluri, ferma de crestere a porcilor, cea de pasari, de bovine, abatorul, ferma de pomi, cultura mare. Se facea totul in afara de paine. Aveam 25 de magazine in Bucuresti si in Giurgiu", puncteaza Nicolae Constantin.

Carte de vizita

Comuna 1 Decembrie

> Localitati: 1 Decembrie, Copaceni;

> Locuitori (2005): 8.461 (in prezent, in jur de 9.000);

> Administratie: primarul comunei este Ilie Stan (Partidul Social Democrat), aflat la primul mandat;

> Economie: agricultura (se cultiva grau, porumb, floarea-soarelui, cartofi si legume, exista o ferma de pasari) si industria textila;

> Invatamant: in localitate exista o scoala cu clasele I-VIII si o gradinita; 

> Pret teren: 50 si 80 de euro/metrul patrat;

> Pret locuinte: o garsoniera costa intre 25.000 si 35.000 de euro, un apartament cu doua camere - 40.000, iar o casa - intre 100.000 si 120.000.

Sursa

21 March 2007