Consultanţii imobiliari apreciază că "înainte să fie mai bine, va fi mai rău" în piaţa de birouri din zona Pipera-Tunari, unde nu se poate ajunge cu metroul, iar traficul rutier este dificil, în timp ce pietonii nu au nici măcar un trotuar pentru a veni către staţia de metrou de pe bulevardul Dimitrie Pompei.

În zonă îşi au închiriate birouri firme importante, precum Coca-Cola, Ford (Global City), Vodafone (North Center) sau Metro (Twin Towers Barba Center), care sunt nevoite să pună microbuze la dispoziţia angajaţilor pentru a ajunge mai uşor la birou.

Chiar şi aşa, birouri de zeci de mii de metri pătraţi sunt încă goale, iar un alt proiect de mari dimensiuni - Swan Office Park - ar trebui finalizat până la sfârşitul acestui an.

"Din discuţiile avute cu chiriaşii, este puţin probabil să aibă loc o revenire a pieţei de birouri din Pipera. Multe companii vor să plece din zonă din cauza infrastructurii. Sunt în Pipera o serie de chiriaşi din farma sau servicii al căror profil nu se potriveşte zonei, dar au intrat pe piaţă când birourile din centru aveau foarte puţine spaţii disponibile şi au fost nevoiţi să închirieze în Pipera. Acum caută clădiri mai în centru", spune Mădălina Cojocaru, head of office department în cadrul firmei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

Pentru o perioadă, şi Oracle a avut închiriat un spaţiu în Pipera, dar a renunţat la el anul trecut, când a mai preluat un spaţiu în proiectul Floreasca Business Park, în apropierea Oracle Tower.

"Nu se ajunge foarte uşor în Pipera-Tunari. Eu fac destul de mult naveta de la sediul din Charles de Gaulle la cel din Pipera şi cum nu am maşină, de cele mai multe ori iau metroul şi apoi încerc să mă sincronizez cu microbuzele puse la dispoziţie de companie, conform unui program cunoscut de noi toţi. Când nu mă sincronizez cu microbuzul, de cele mai multe ori trebuie să iau un taxi pentru a putea ajunge şi fac cam o jumătate de oră", spune Teodora B., un angajat al Vodafone. Operatorul de telefonie mobilă a pus la dispoziţia angajaţilor maşini care fac naveta între clădirea de birouri şi staţia de metrou Pipera la intervale cuprinse între 15 minute şi o oră, în funcţie de oră - mai des dimineaţa şi mai rar la amiază.

Pipera are în continuare avantajul costurilor mai mici, chiriile fiind negociate în jur de 8-10 euro/metrul pătrat lunar.

"Nu mai contează preţul mic, deşi în zonă au fost construite clădiri bune din punct de vedere tehnic, cu spaţii mari pe etaj, fără forme ciudate şi cu o bună eficienţă energetică. Dar este foarte greu să ajungi în zonă, nu sunt trotuare pe care să poţi merge civilizat, nu poţi pleca la orice oră în oraş. Sunt companii care ar fi dispuse să plătească cu 30% mai mult să se mute mai în centru", mai spune consultantul.

Potrivit datelor DTZ Echinox, nivelul închirierilor de spaţii de birouri a crescut cu circa 40% în prima jumătate a acestui an, companiile preluând spaţii cu o suprafaţă de aproape 80.000 de metri pătraţi.

Două dintre cele mai mari trei contracte au fost pentru businessuri noi, respectiv spitalul din zona Piaţa Victoriei realizat de Sanador şi afacerea Mic.ro cu mini-marketuri a lui Dinu Patriciu, în timp ce Rompetrol s-a consolidat într-un turn din proiectul City Gate, aflat în Piaţa Presei Libere. Ritmul de dezvoltare al unor afaceri noi nu ţine însă pasul cu cel în care sunt finalizate noi clădiri de birouri, astfel că rata de neocupare va continua să crească în acest an.

 
Sursa

29 June 2010