Companiile din domeniul medical, din sectorul IT&C şi al serviciilor preferă să fie proprietari ai propriilor sedii şi caută să cumpere imobile de până în 4.000 mp la preţuri care să nu depăşească 5 mil. euro.

26816-esop_cladire_vanzare_e2da5d2ba5.jpgÎn ultimele şase luni s-a resimţit o creştere cu 20% a cererii de achiziţionare de spaţii înregistrate în baza de date a companiei Esop Consulting.

„În acest moment, suntem în discuţii avansate cu două companii din domeniul medical care caută să îşi cumpere sedii la bugete de 3-5 milioane de euro. În rest, potenţialii cumpărători sunt firme sau persoane fizice care sunt interesate de spaţii mai mici, de 100-300 mp. Pe acest segment chiar am intermediat recent o tranzacţie”, a declarat Alexandru Petrescu, manager al Esop Consulting.

La începutul lunii octombrie 2012, în Bucureşti erau scoase la vânzare 100 centre de birouri şi 124 de vile, cu spaţii de birouri, conform bazei de date a companiei de consultanţă. Din acestea, doar o parte sunt publice, pentru restul imobilelor proprietarii făcând apel la o promovare discretă.

„Multe din aceste proiecte sunt scoase la vânzare ca parte a strategiilor proprietarilor de eficientizare a portofoliilor de proprietăţi, o astfel de tranzacţie permiţând dezvoltarea sau finalizarea unui alt proiect al firmei. Este un moment prielnic de cumpărare, deoarece numărul imobilelor disponibile este mai mult decât dublu faţă de 2008, iar preţurile sunt semnificat mai avantajoase”, afirmă Alexandru Petrescu.

Cea mai ieftină proprietate care poate servi ca spaţiu de birouri are o suprafaţă de 63 mp, şi este localizată în complexul Sitraco din zona Unirii. Preţul de vânzare este de 70.000 euro. Cel mai mare buget, de 24 milioane euro, îl solicită proprietarii unui centru de afaceri din zona Alba Iulia, cu o suprafaţă totală de închiriat de 17.610 mp.

Cea mai scumpă vilă amenajată pentru birouri este scoasă la vânzare pentru 8 mil. euro şi este situată în zona Romană. Suprafaţa imobilului este de 2.700 mp. Preţul de vânzare pe metru pătrat a unui spaţiu de birouri este cuprins între 829 euro/mp (un centru de afaceri din sudul Capitalei) şi 5.000 euro/mp (o vilă istorică ultracentrală). Cele mai multe oferte - circa 75% - se încadrează între 1.250 euro/mp şi 2.100 euro/mp.

 

Sursa

15 October 2012