Companiile au ajuns să aibă probleme în a-şi plăti chiriile pentru spaţiile pe care le ocupă. Piaţa industrială, piaţa de depozitare şi cea de producţie trec printr-o perioadă dificilă din acest punct de vedere. Administratorii au ajuns să încaseze plăţile şi cu câteva luni mai târziu, pentru că majoritatea chiriaşilor caută să plătească mai întâi băncile, pentru a nu intra pe lista datornicilor. 

ChiriiPiața spațiilor logistice este amorțită de mult timp deja. Construcții noi nu s-au mai ridicat, ceea ce a crescut cererea, dar totul se împotmolește atunci când vine vorba de chirii. Companiile, chiar dacă sunt nume mari din segmentul supermarketurilor sau din domeniul alimentar, ajung să închirieze și apoi să nu mai poată să își plătească datoriile.

„Eu administrez spaţii de depozitare/producţie. Oamenii aceia îmi datorează chirie lunară pe data de 15. Dar nefiind bani pe piaţă, toată lumea reduce capacitatea la mic şi aşteaptă. Prima este plata la bancă, să nu intre pe lista datornicilor, căci apoi nu mai primesc nimic la nivel de finanţări. Drept urmare, este exact principiul domino. Celelalte plăţi sunt amânate.", arată Cătălin Zărnescu, director Cagead. 

Unele companii pleacă şi lasă în spate chirii neplătite, datorii la utilităţi şi afaceri falimentare

Nu este vorba despre cazuri izolate, căci 50-60% dintre chiriașii întârzie cu plata și două-trei luni. Banii sunt foarte greu de recuperat. Administratorii spun că se fac presiuni zilnic: vizite, telefoane, uneori și amenințări cu evacuarea. O altă tactică este cea a păsuirii, a reeșalonării. Totuși,  există și clienți care nu rezonează cu niciun fel de argument și până la urmă dispar, lăsând în urmă datorii, ba chiar și afaceri.

„Am avut un client, o doamnă care avea un salon pentru copii, care de şase-şapte luni nu plătea nici curentul, nici gazele. Ne ascundea notificările. Apoi a dispărut, nu am reuşit să dăm de ea. Am hotărâre judecătorească pentru sumă, dar nu am pe cine să execut. Datoria este de 100 milioane. În plus, ultimele trei luni nu a plătit chirie, am păsuit-o ca să investească şi să înceapă iar să producă.", continuă Zărnescu. 

Acest lucru se traduce în faptul că administratorul trebuie să ia bani de la cei care își plătesc dările și să acoperi găurile provocate de rău-platnici. În unele cazuri însă, datoriile sunt atât de mari încât proprietarul spațiilor închiriate ajunge în incapacitate de plată.

„În momentul în care ai de recuperat 20.000-30.000 euro de la datornici, este grav. Banca nu te aşteaptă. Gazele nu te aşteaptă. Iar dacă se opresc gazele, se opresc şi la cei care au plătit. Te trezeşti dimineaţa şi nu ştii de ce munceşti. Azi am semnat două contracte, ieri două contracte, iar banii au zburat. Acoperi găurile pe care ţi le-au creat alţii.", spune reprezentantul Cagead.

Deşi momentan piaţa este îngheţată, există semnale pozitive pentru anul viitor

Clienți noi intră doar rar în piață, când prind afaceri bune.

„Veneau foarte multe cereri înainte de vară, dar răspunsurile erau destul de evazive, din zece potenţiali clienţi, dacă unul sau doi continuau discuţiile, era un semn foarte bun. Eu am preferat să renunţ la segmentul industrial şi să mă orientez pe fuziuni şi achiziţii.", arată Costinel Radu, reprezentant al firmei de consultanță Iunctio.

Studiile însă, arată semne de revenire pe acest segment. Potrivit companiei de consultanţă Colliers, deși progresul este mic, cererea este în creștere, motiv pentru care la mijlocul anului viitor vom vedea chiar noi spații logistice construite în România.
 

20 July 2011