Compania de constructii Baumeister, detinuta de familia Adamescu, proprietara centrului comercial Unirea Shopping Center, este interesata de achizitionarea unor firme cu probleme, dupa ce anul trecut si-a restructurat businessul.

Dan Adamescu, proprietarul grupului TNG, prin care detine si compania Baumeister, a facut in ultimul an mai multe achizitii de actiuni ale unor companii aflate in dificultate, cum a fost preluarea a 20% din actiunile retailerului de electrocasnice Flamingo sau proiectul rezidential Central Apartments din Constanta de la compania norvegiana Westhouse Group, iar acum intentioneaza sa extinda aceasta strategie si in constructii.

"Suntem in cautare de companii cu potential care nu-si mai pot sustine activitatea, in vederea achizitionarii, si de parteneri de afaceri pe anumite segmente de constructii", a declarat pentru ZF Mihai Ionescu, directorul general al Baumeister, care ocupa aceasta functie de la inceputul anului. El nu a dorit sa precizeze care este bugetul destinat pentru achizitii sau daca a inceput negocieri cu una dintre companiile vizate.

Baumeister a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 35,9 mil. euro, in scadere cu 23% fata de anul precedent, din cauza lipsei de finantari a proiectelor pe care compania le avea in derulare.

"Scaderea s-a datorat nu lipsei de interes a beneficiarilor fata de compania noastra, ci lipsei de finantare. Mergand mai departe pe fir, cauza a fost prudenta exagerata a institutiilor financiare de creditare. O parte din ofertele pregatite si acceptate de catre beneficiari la finele anului 2008 nu s-au mai materializat din aceasta lipsa de finantare", spune Ionescu.

Pentru anul acesta compania estimeaza atingerea unei cifre de afaceri de 29-30 mil. euro, in scadere cu circa 15%. "Anul acesta ne-am propus un target relativ mic, pe care il vom indeplini usor. Pe langa acesta mai avem de indeplinit un target care nu este de natura financiara, deschiderea catre alte segmente din constructii, «ancorarea» de noi beneficiari si noi parteneri de afaceri", explica managerul Baumeister.

Un nou contract in logistica

Baumeister a fost implicata in ultimii ani in constructia de proiecte comerciale precum Praktiker Focsani sau Aurora Mall Buzau (dezvoltat de Dan Ostahie, patronul Altex), spatii logistice si industriale precum fabrica Ursus Breweries Buzau, sediul logistic Kaufland Ploiesti.

Compania a semnat recent un contract pentru construirea primei etape a unui parc logistic langa Turda pentru un retailer german. Baumeister nu a dorit sa faca public numele beneficiarului, insa potrivit unor surse din piata este vorba de Kaufland, care a anuntat ca va investi 100 mil. euro intr-un parc logistic langa Turda.

"In ultimii cinci ani am avut patru contracte pentru acelasi beneficiar in sectorul logistic. Avem un portofoliu destul de vast de lucrari, insa punctul nostru forte este construirea de centre logistice", spune Ionescu. Parcul logistic va avea o suprafata totala de aproximativ 130.000 mp, din care 50.000 mp sunt in prima etapa.





Sursa

19 May 2010