Comisia Europeană a propus noi reguli pentru creditele ipotecare, care privesc îmbunătăţirea protecţiei persoanelor debitoare în Uniunea Europeană (UE), dar şi evitarea apariţiei unei crize precum cea sub-prime din SUA, care a stat la baza colapsului financiar din 2008, transmite AFP, conform Mediafax.

17350-119868.jpgComisia subliniază că, prin aceste propuneri, urmăreşte să se asigure că persoanele care achiziţionează o proprietate sau accesează credite garantate cu propria locuinţă sunt protejate corespunzător împotriva riscurilor.

Comisarul european pentru piaţa internă, Michel Barnier, a declarat: "În timpul dezvoltării explozive, am văzut exemple de debitori şi creditori care au acţionat în ideea că timpurile bune nu se vor sfârşi niciodată. Creditorii şi intermediarii au recurs la practici iresponsabile, iar clienţii nu au fost avertizaţi în legătură cu consecinţele deciziilor lor. Regulile propuse de CE vor să asigure standarde ridicate pentru informaţiile precontractuale şi îmbunătăţirea practicilor de creditare în Europa".

În SUA au fost acordate, de multe ori, credite sub-prime unor cumpărători care nu puteau rambursa împrumuturile şi care, adeseori, nu ştiau în ce se implică. Unii debitori au devenit investitori speculatori, achiziţionând proprietăţi numai pentru a le vinde la scurt timp, în speranţa unui profit rapid, în condiţiile în care preţurile creşteau.

Autorităţile europene propun reguli mai stricte pentru bănci şi companiile ipotecare, în vederea îmbunătăţirii calităţii informaţiilor furnizate cumpărătorilor de locuinţe.

Astfel, vor fi interzise reclamele care dau aşteptări false privind disponibilitatea sau costurile împrumuturilor. De asemenea, creditorilor li se va cere să prezinte condiţii standard pentru ipoteci, ceea ce va permite o comparare mai lejeră a produselor diferiţilor furnizori. Creditorii vor fi obligaţi, totodată, să evalueze capacitatea debitorului de a returna datoria.


Sursa

1 April 2011