Peste doua treimi (64%) din locuintele din Bucuresti aveau la finalul lunii iunie o asigurare obligatorie sau facultativa, pe urmatoarele locuri situandu-se judetele Constanta si Timis, dupa gradul de cuprindere in asigurare a locuintelor, cu 53,1%, respectiv 51,4% din locuinte asi­gurate. Cele mai scazute grade de cu­prindere in asigurare a locuintelor se inre­gistreaza in judetele Vaslui (21%), Gorj si Maramures, fiecare cu 29,3%, pre­cum si Botosani, cu 29,5%, potrivit unui comunicat transmis vineri de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

20239-asigurari-locuinta-pad.jpgLa nivel national, numarul locuin­telor asigurate era de 3.377.026, din care 2.793.628 prin asigurari facultative si 583.398 prin asigurari obligatorii, ceea ce inseamna un grad total de cuprindere in asigurare a fondului locativ al Roma­niei de 40,3%.

„In luna iulie, vanzarile de polite obligatorii emise de PAID au continuat sa creasca, si chiar intr-un ritm consi­derabil. Cel mai probabil acelasi lucru s-a intamplat si cu asigurarile facultative, drept pentru care estimez ca in prezent avem un grad total de cuprindere in asigurare in jur de 45%. Procentul este dublu fata de cel inregistrat inainte de implementarea Legii nr. 260/2008, a carei necesitate am sustinut-o intot­deauna, astfel ca este evident faptul ca introducerea obligativitatii asigurarii a impulsionat si asigurarile facultative. Am convingerea ca trendul de crestere va continua, astfel incat tot mai multi oameni sa fie protejati prin asigurare", a declarat presedintele CSA Angela Ton-cescu.

Potrivit CSA, aproximativ trei sferturi (73,7%) din asigurarile facultative valabile la data de 30 iunie 2011 au fost incheiate pe parcursul primelor sase luni ale acestui an, restul fiind contracte incheiate/reinnoite in anul anterior. Primele brute subscrise in primul semestru aferente asigurarilor facul­tative incheiate pentru locuinte au fost de 315,4 milioane de lei, ceea ce inseam­na o prima medie pe contract de 153 de lei (aproximativ 36 de euro).


Sursa

8 August 2011