Mediul de business local continuă să se dezvolte, ceea ce duce la o creştere constantă a cererii pe piaţa de birouri din Bucureşti, subliniază cel mai recent studiu realizat de Colliers International România. În timp ce activitatea totală de pe segmentul office din Bucureşti a înregistrat o medie de 195.000 mp, în ultimii patru ani, anul 2013 a depăşit media cu 20%.

33074-office.jpgPiaţa office din Capitală, ca şi alte pieţe emergente, este caracterizată de o pondere crescută a tranzacţiilor de închiriere realizate de companii nou-intrate pe piaţă sau de cele care îşi extind spaţiul curent. Această tendinţă este normală pentru o piaţă ca a noastră, subliniază specialiştii, având în vedere că astfel de tranzacţii sunt responsabile pentru absorbţia stocului curent de birouri şi generează noi oportunităţi de dezvoltare imobiliară.  

Activitatea din segmentul office poate fi deci considerată barometrul economiei locale, cererea ridicată pentru spaţii de birouri fiind un indicator al activităţii crescute din partea companiilor care operează în România şi al interesului ridicat pentru piaţa locală din partea companiilor internaţionale.

„Evoluţia pieţei de birouri din Capitală poate fi asociată cu cea a unui adolescent care face primii paşi spre maturitate - după câţiva ani de luptă pentru a găsi drumul cel bun, în care am asistat la ascensiunea şi căderile sale, piaţa de birouri locală se îndreaptă acum spre stabilitate şi o creştere durabilă", declară Daniela Popescu, Head of Research în cadrul Colliers International România.

  • Activitatea totală pe piaţa de birouri din Bucureşti a înregistrat o medie de 195.000 mp, în ultimii patru ani
  • Anul 2013 a depăşit media perioadei analizate cu 20%, cu un volum total de 250.000 mp de spaţii de birouri închiriate

„Cererea netă, compusă din toate tranzacţiile de închiriere care reduc efectiv rata de neocupare (extinderi, relocări din stoc necompetitiv şi noi intrări pe piaţă), reprezintă o pondere medie de 54% din activitatea totală derulată în perioada 2010-2013. Procentele anuale au variat între 40% (2013) şi 65% (2010) în cursul perioadei analizate”, se arată în „Radiografia pieţei de birouri din Bucureşti”.

Extinderile şi noile intrări pe piaţă au contribuit cu un volum cuprins între 40.000 şi 70.000 mp la volumul anual al tranzacţiilor, înregistrând o pondere medie anuală de 30% din cererea totală a celor patru ani. De asemenea, principalul motor al cererii sănătoase din piaţa de birouri a fost segmentul IT&C (42% din totalul de tranzacţiilor de extindere), cele mai preferate zone ale companiilor din domeniu fiind Dimitrie-Pompeiu, Victoriei şi Barbu Vacărescu-Floreasca.

Sectorul financiar a contribuit cu alte 14% la volumul total al extinderilor din perioada analizată. După ce a cunoscut una dintre cele mai bune evoluţii înainte de criza financiară, volumul de spaţii ocupate de companiile financiare a continuat să crească înclusiv în anul 2010, dar a evoluat modest în următorii trei ani. Într-o continuă creştere se află şi companiile din domeniile energetic şi industrial, atingând un volum cumulat al extinderilor de 8.000 mp, în 2013.

„Având în vedere estimările de creştere a economiei locale în următorii ani, ne aşteptăm ca trendul ascendent al pieţei de birouri să fie generat de companii care fie se extind, fie îşi fac intrarea pe piaţa din Bucureşti”, încheie Oana Sîrbu, Associate în Departamentul de Birouri al Colliers International.

 

 

18 February 2014