Colliers International, liderul pietei de consultanta imobiliara, a anuntat ca renunta la sistemul bazat pe comisioanele duble, din partea ambelor parti reprezentate si va percepe comision doar din partea unui singure parti.

FOTO:wall-street.roAcceptarea comisioanelor de la ambele parti implicate intr-o tranzactie poate conduce la conflicte de interese puternice.

De aceea, atunci cand un agent va fi angajat de proprietarul unei cladiri comerciale pentru a gasi cumparatori, acest lucru ar trebui sa interzica agentului sa perceapa un alt comision din partea cumparatorului", explica Blake Horsley, coordonatorul departamentului de investitii al Colliers.

Horsley afirma ca sunt cazuri in care un consultant poate reprezenta atat vanzatorul cat si cumparatorul, in exclusivitate, insa in aceste cazuri cei doi clienti trebuie sa ajunga la un acord si sa decida cine va plati comisionul agentului.

„Aceasta practica este una obisnuita in pietele mai dezvoltate, precum Marea Britanie sau Statele Unite si speram ca, odata cu aplicarea ei in Romania, opiniile jucatorilor vestici despre lipsa eticii din piata locala sa se amelioreze", a adaugat consultantul Colliers.

Sursa

8 December 2009