Compania de consultanţă imobiliară Colliers International România a anunţat că portofoliul departamentului de property management al societăţii s-a dublat în prima jumătate a acestui an, atingând un nivel de 100.000 mp de proprietăţi în administrare.

25744-spatii_goale_5abf4778c2.jpgLansat la începutul anului trecut, departamentul Colliers lucrează în prezent la 11 proiecte în Bucureşti şi în ţară, pentru care oferă servicii de consultanţă, property management sau consiliere în vederea certificării verzi a clădirilor. Şase dintre aceste proiecte au intrat în portofoliul Colliers în perioada aprilie – iunie 2012.

„Problema principală cu care se confruntă dezvoltatorii din România este plecarea chiriaşilor din clădire, ce arată semne de acutizare în actualul climat economic. Pentru succesul unui proiect în piaţă, este necesar un property manager bun, care să prezinte neutralitate în faţa chiriaşilor, să aibă cunoştinţe solide din piaţă şi să deţină abilităţi de negociere şi relaţionare cu clienţii”, a declarat Ilinca Păun, managing director Colliers International România.

De la începutul activităţii, Colliers a reuşit să câştige mandatele de property management pentru cinci proiecte majore: o clădire de birouri de mărime medie, dezvoltată de Allianz-Tiriac în Braşov, cele două centre industriale şi logistice Olympian, deţinute de GE Capital Real Estate împreună cu Helios Phoenix la Timişoara şi Braşov, precum şi – începând din acest an – parcurile logistice Mega Distribution Park şi Key Logistic Center din localitatea Chiajna, judeţul Ilfov. Din noua postură Colliers este responsabilă de relaţia cu chiriaşii, subcontractarea serviciilor, controlul bugetului operaţional, menţinerea şi îmbunătăţirea performanţei generale a activelor, precum şi de serviciile financiare şi de raportare către proprietar.

Activitatea pe segmentul certificărilor verzi, lansată în a doua jumătate a anului trecut, s-a concretizat în atragerea primilor trei clienţi de la nivel local. În 2011, centrul de afaceri City Gate construit de GTC în Piaţa Presei Libere şi turnul de birouri Ana Tower, dezvoltat de GTC în parteneriat cu Ana Holding (care a obţinut recent pre-certificarea verde LEED Gold), respectiv, în 2012, clădirea de birouri Global City Business Park, deţinută de Global Finance în nordul Capitalei.

Alături de aceste proiecte, începând din trimestrul al doilea al anului 2012, Colliers oferă servicii de consultanţă în management pentru centrul de afaceri World Trade Center, precum şi pentru două clădiri de birouri deţinute de compania Allianz-Ţiriac în Bucureşti.

„Pornind de la expertiza Colliers pe plan local şi internaţional, vizăm obiective similare celor atinse pe pieţele dezvoltate din Europa, cum ar fi o rată de colectare a chiriilor de 98% în primele zile ale lunii sau reducerea consumului de energie cu minim 25% pentru clădirile cu certificare verde. Suntem convinşi că în viitor acest impact va spori, în contextul alinierii României la iniţiativele europene de încurajare a construcţiilor sustenabile, aşa cum este politica recent adoptată la Cluj, vizând reducerea taxei pentru proprietarii de clădiri verzi”, explică Ştefania Baldovinescu, directorul departamentului de property management al companiei.

 

Sursa

23 July 2012