Piaţa tranzacţiilor cu terenuri a continuat să fie slabă în acest an, cu un volum de tranzacţii apropiat de nivelul de anul trecut, cu mai multă activitate pe zona Barbu Văcărescu - Floreasca din Bucureşti şi un pas înapoi din partea retailerilor, afirmă consultanţii firmei Colliers International, care au fost implicaţi în 2012 în cinci tranzacţii cu o valoare cumulată de aproximativ 40 de milioane de euro.

28824-bucuresti-panorama.jpgLa nivelul Capitalei unul dintre factorii care au amânat semnarea anumitor tranzacţii a fost legat de faptul că în Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu au fost aprobate Planuri Urbanistice Zonale pentru mai multe luni. „Anul acesta în Bucureşti a fost o perioadă de circa jumătate de an în care nu s-au aprobat PUZ-uri, situaţie ce duce la un blocaj în tot sistemul: nu se construieşte, ceea ce înseamnă că nu se vând materiale şi nu se fac angajări. Toate tranzacţiile actuale care nu sunt realizate în scop speculativ sunt condiţionate de obţinerea unui PUZ sau a unei autorizaţii de construire“, afir­mă Mihai Bogza, associate director în cadrul departamentului de terenuri al firmei Colliers.

Un alt factor care a limitat anul acesta numărul de tranzacţii cu terenuri este legat de faptul că băncile nu au dat deocamdată „drumul“ la terenurile atrac­tive pe care le au în portofolii ca urmare a falimentelor şi exe­cutărilor silite, aş­teptând „vremuri mai bune“ pentru vânzarea anumitor proprietăţi, afirmă consultanţii.

„Sperăm ca băncile să scoată anul viitor spre vânzare şi terenurile bune, nu ca în acest an, când au avut la vedere doar proprietăţi neatractive“, mai spune Bogza.

Trei dintre cele cinci tranzacţii pe care Colliers le-a intermediat în acest an au implicat terenuri situate în zona Barbu Văcărescu - Floreasca din nordul Capitalei, cea mai activă din punctul de vedere al dezvoltării imobiliare în ultimii ani, dar cu diferenţe mari în ceea ce priveşte preţurile.

 

Sursa

23 December 2012