Instituţiile financiare au în proces de licitaţie peste 1.000 de proprietăţi la nivelul întregii pieţe, iar numărul acestora ar putea urca, în perioada următoare, la câteva mii de unităţi, potrivit Coldwell Banker Affiliates of Romania, companie care şi-a constituit o nouă divizie ce administrează peste 100 de imobile preluate de către bănci.

14382-banca_67f5644f3d.jpg„Estimăm că băncile vor prelua câteva mii de case şi de apartamente, după ce au intrat deja în posesia a câteva sute. Procesul de vânzare va fi însă unul dificil în lipsa unei strategii adecvate, care trebuie să includă o promovare amplă", a declarat Valentin Ilie, CEO-ul companiei de consultanţă imobiliară.

Până să ajungă în proprietatea instituţiei financiare finanţatoare, un activ imobiliar neperformant trebuie să treacă prin procesul de executare silită şi licitaţie juridică, etapă care durează minim câteva luni. Vânzarea activului în cadrul acestei etape este adesea foarte dificilă din cauza promovării insuficiente sau a imposibilităţii vizionării proprietăţii, în contextul în care proprietarii se opun cel mai adesea procesului de vânzare prin executare.

Vânzare sau închiriere

Coldwell Banker şi-a înfiinţat de curând o nouă divizie, denumită Coldwell Banker REO Experts, specializată în administrarea şi vânzarea activelor imobiliare neperformante intrate în posesia băncilor în urma nereuşitei procesului de vânzare prin licitaţie.

„Suntem în discuţii cu mai multe instituţii financiare pentru administrarea şi intermedierea închirierii sau vânzării de proprietăţi preluate. Dacă băncile vor scoate la vânzare, deodată, mii de locuinţe pe care le deţin, se va ajunge la un blocaj, deoarece oferta va depăşi şi mai mult cererea în anumite zone. Totuşi, la un preţ mai mic cu 10%-15% decât cel mediu de pe piaţă şi cu o strategie de vânzare adecvată estimăm că s-ar putea vinde câteva mii de locuinţe în decurs de două - trei luni", a mai spus Valentin Ilie.


Sursa

18 October 2010