Conducerea BCR a aprobat suspen­da­rea procedurii de executare silită a maga­zi­nu­lui Cocor, au anunţat ieri proprietarii centrului co­mercial din centrul Bucureştiului, men­ţio­nând că firma mai are de plătit către bancă sub 16 milioane de euro din cele circa 19 milioane de euro împrumutate.

28608-cocor-md.jpg"În scurt timp, creditul ipotecar va coborî sub valoarea de 16 milioane de euro, iar din iunie şi până în prezent, Cocor a achitat taxe şi impozite la bugetul de stat şi cel local de peste 700.000 de euro şi nu are niciun fel de datorii res­tante. De asemenea, s-a lichidat cu mult înainte de termenul scadent creditul acordat de Transilvania Leasing, în sumă de 370.000 de euro, în prezent nu mai există alte credite decât cel menţionat mai sus", se arată într-un comunicat transmis de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

La mijlocul lunii octombrie, Cocor a anun­ţat că BCR execută silit centrul comercial din cen­trul Bucureştiului şi va organiza o licitaţie de vânzare, la un preţ de pornire de 134,9 milioane de lei (circa 30 milioane euro). Raportul de expertiză tehnică a fost stabilit ini­ţial la preţul de 42 milioane euro, iar la insis­ten­ţa BCR a fost diminuat prin completare la 134,9 milioane de lei, spuneau atunci repre­zentanţii Cocor.

Totodată, firma a anunţat că a contestat în instanţă executarea silită.

O lună mai târziu, compania a anunţat că BCR nu a reuşit să vândă prin executare silită magazinul Cocor, întrucât persoanele intere­sate să cumpere au transmis că nu participă la licitaţie până la clarificarea de către instanţă a evaluării imobilelor, existând o diferenţă de aproape 12 milioane de euro între preţul de pornire şi evaluarea iniţială

Acţionarii centrului comercial Cocor au aprobat la început lunii octombrie vânzarea fie­cărui spaţiu comercial în parte din cadrul ma­gazinului din Piaţa Unirii din Bucureşti, sta­bi­lind un preţ minim de 5.000 euro/metru pă­trat, după ce în urmă cu peste două luni uni­tatea a fost scoasă la vânzare. Spaţiul se află în pro­prietatea Cocor din 1994 şi era inclus în lista proprietăţilor scoase la vânzare în cadrul stra­tegiei aprobate de acţionari în luna iulie şi care prevede restructurarea firmei. Acţionarii au stabilit, la acea dată, un preţ de pornire de 50 de milioane de euro, negociabil până la jumătate.

Investiţiile totale în noul Cocor şi în parcarea supraetajată din spatele magazinului s-au ridicat la circa 25 de milioane de euro. În urma investiţiilor, suprafaţa închiriabilă a magazinului a crescut de la 6.000 la 10.000 de metri pătraţi. Magazinul a fost redeschis în octombrie 2010.

Cocor a înregistrat în primele nouă luni pierderi de 10,5 milioane lei (2,3 milioane euro), dublu faţă de nivelul din perioada similară a anului trecut, de 5 milioane lei. În acelaşi timp, cifra de afaceri a scăzut cu 43%, la 9,5 milioane lei (2,1 milioane euro).

Cocor este deţinute de fondul de investiţii Broadhurst Investments (13,32%), SIF Tran­silvania (10,24%), SIF Muntenia (10%), Da­niel Stoica (14,66%), Liviu Ursan (14,83%), Aurel Beşliu (peste 7%).

 

Sursa

7 December 2012