Ianuarie 2012. 15 zile. 10 de apartamente vandute la pachet. Peste 25 de tranzactii. 60 de vizionari pe zi. Minimum 3 precontracte zilnic. Randament 7%. Acestea sunt cifrele care au marcat inceputul anului 2012.


23040-premier.jpg“Se poate vorbi cu certitudine de o noua tendinta in piata imobiliara, respectiv reaparitia investitorilor imobiliari”, spune Giulio Angheloiu, manager al companiei imobiliare Premier Service. De ce? In ultimele zile ale lui 2011, mai exact in perioada cuprinsa intre Craciun si Revelion, precum si in primele 10 zile ale lunii ianuarie, cererea pentru achizitii imobiliare a fost dubla fata de aceeasi perioada a anului trecut. Mai mult de atat, majoritatea cumparatorilor sunt persoane de afaceri care cumpara proprietati la pachet pentru a le inchiria ulterior. “Un cetatean grec  a investit 420.000 de euro in sase apartamente si patru garsoniere situate intr-un complex rezidential din Popesti Leordeni”, exemplifica unul dintre agentii Premier Service.  Un alt investitor a semnat un contract de vanzare pentru trei apartamente tot in zona de sud a Capitalei. Iar acestea nu sunt singurele exemple.

“Este un moment bun pentru investitii, mai ales in conditiile in care randamentul oferit de inchirieri se situeaza in Romania la 7%, comparativ cu Grecia unde vorbim de 1-2%, iar preturile au ajuns, din evaluarile noastre, la un minim istoric”, marturiseste investitorul grec. Instabilitatea actuala din sistemul bancar este un alt argument care l-a facut pe acesta sa caute variante alternative pentru a-si plasa banii. Toate tranzactiile s-au facut cu bani lichizi, iar preferate sunt apartamentele cu suprafete de aproximativ 50 de metri patrati. In plus, investitorul isi poate vedea linistit de celelalte afaceri, iar apartamentele ii vor aduce un venit pasiv fara ca el sa faca nimic in plus. Mai exact, apartamentele au fost date in administrarea companiei prin care s-a facut tranzactia, iar, in schimbul unui comision, aceasta se ocupa de inchirierea, intretinerea si supravegherea imobilelor si a chiriasilor.

“Indiferent daca aceste apartamente vor fi sau nu inchiriate, valoarea lor va creste semnficativ in cativa ani. In momentul de fata preturile materialelor de constructii incep deja sa creasca, la fel si cele ale utilitatilor, costul pentru mana de lucru a fost in 2011 la cel mai scazut nivel, situatia economica a impins si ea dezvoltatorii sa scata pretul pana la o limita minima de profit, astfel incat preturile proprietatilor sunt acum la cel mai scazut nivel. In 3 ani vom asista la o crestere semnificativa a preturilor in imobiliare”, crede Giulio Angheloiu.

Si cei care au nevoie de o locuinta pentru uz personal au ajuns la concluzia ca este un moment potrivit sa faca un pas in acest sens. Doar ca acestia au alte preferinte de achizitie fata anul trecut. Vedetele pietei imobiliare nu mai sunt apartamentele cu doua camere, ci cele cu trei, si asta pentru ca diferenta de pret intre ele este destul de mica, respectiv aproximativ 10%. Mai ales cei care iau credite ipotecare prefera acest tip de locuinta pentru ca, in conditiile in care vor plati rate vreme de 30 de ani, ei trebuie sa gandeasca in perspectiva. “Familiile tinere, cei care de fapt reprezinta cea mai mare parte dintre cumparatorii persoane fizice, se gandesc ca in cativa ani vor avea si un copil sau doi si atunci cumpara din start o casa care sa le sadisfaca nevoia de spatiu. Bineinteles, mai exista si categoria celor care prefera o garsoniera, dar de obicei acestia sunt cei care au bani lichizi si nu sunt nevoiti sa apeleze la un credit ipotecar sau la Prima Casa”, explica Angheloiu.

“Coada la vanzari de case” de la inceputul acestui an va mai avea un efect pozitiv in piata. Probabil ca dezvoltatorii se vor simti incurajati sa investeasca in continuare, ceea ce reprezinta pana la urma un motor si pentru alte sectoare ale economiei.

Premier Service, Compania imobiliara a Zonei de Sud, a fost conceput in anul 1994, fiind lansat oficial la data de  13 februarie 1995. In prezent, din portofoliul companiei fac parte cateva zeci de proiecte, o mare parte dintre ele reprezentate in exclusivitate, din sectorul 4 al Capitalei, Popesti, Berceni, Metalurgiei, Oltenitei, Brancoveanu, Giurgiului, Tineretului, Vacaresti , Vidra, Leordeni, Frumusani. Prin departamentele sale specializate,Premier Service ofera servicii complete de consultanta, analiza si cercetare a pietei, apoi de implementare si promovare a proiectelor.


18 January 2012