ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
Clujul are apartamente noi mai ieftine decat cele vechi!
    

Revista CAPITAL - 25.11.2004

               In zona cea mai cautata, Andrei Muresan, casele noi se vand cu 800 de euro metrul patrat

           In Cluj-Napoca, locuintele noi sunt mult mai interesante ca preturi si calitate decat cele vechi. Pe piata imobiliara locala sunt de vanzare case si apartamente noi, in aceleasi zone, la preturi egale sau chiar mai mici decat ale celor vechi. Afacerile cu locuinte noi sunt in floare la Cluj-Napoca. Si ca urmare, numarul cladirilor noi pentru locuit este in crestere, fie ca este vorba de case individuale, fie ca este vorba de blocuri.

          Preturile la apartamentele noi, construite de investitorii din zona, pornesc de la 400 de euro/mp, dar ajung si la 800 de euro/mp. Foarte multe proiecte de acest tip au fost demarate si o parte au fost finalizate, iar altele urmeaza sa fie date in folosinta. Potrivit directorului agentiei Plus Imobiliare, Vasile Baciu, exista pe piata circa 40 de blocuri, cu un etaj, doua, trei si unele mai inalte, cu 11 niveluri.

          In acest moment, pretul de constructie in Cluj-Napoca este cuprins intre 250 si 350 euro/mp, ceea ce conduce la profituri exceptionale (chiar de peste 100%) pentru investitori, chiar si dupa ce se scad costurile cu terenul si autorizatia de construire. Majoritatea proprietarilor de blocuri prefera sa vanda apartamentele imediat, incepand sa semneze contracte si sa incaseze avansuri inca din faza de autorizare a proiectului, adica cu cel putin sase luni inainte de a se da in folosinta locuintele.

          Din aceasta cauza au aparut deja si cumparatori nemultumiti, fie pentru ca apartamentul din pliante, platit inainte, nu arata la fel cu cel receptionat la un an dupa, fie ca blocurile au fost construite in graba si calitatea constructiilor lasa de dorit. Ideal este ca blocul sa fie macar in constructie la semnarea contractului, iar cel care il executa sa mai aiba si alte lucrari executate, care sa poata fi luate ca etalon.

          Exista insa si investitori care isi fac planurile pe termen lung, nu se grabesc cand construiesc si iau in calcul si varianta inchirierii. De exemplu, o companie de constructii realizeaza doua blocuri cu trei etaje, unul cu 14 apartamente si celalalt cu 18 apartamente, din care intentioneaza sa vanda doar 10-11 apartamente si restul sa le pastreze, pentru a le scoate pe piata la inchiriere incepand din primavara anului viitor.

          Este un moment oportun acestui tip de afacere, sustine Vasile Baciu, care-l reprezinta pe constructor, pentru ca in ultima perioada a crescut foarte mult cererea de apartamente cu finisaje medii si peste medie, venita in principal din partea angajatilor companiei americane Bechtel, dar si datorata dezvoltarii mediului de afaceri din zona "Se preconizeaza o revenire a Clujului in topul oraselor din Romania si numarul investitorilor straini este in crestere.

          In plus, si companiile romanesti au inceput sa-si permita sa aloce salarii mari pentru manageri si alti angajati cu functii de conducere, astfel incat acestia pot inchiria locuinte de calitate", afirma reprezentantul agentiei Plus Imobiliare. Chiriile practicate pe piata ating si 300-500 euro/luna pentru un apartament bun. Iar apartamentele noi au preturi accesibile: de la 34.000 de euro, pentru un studio cu o suprafata de 55 mp, pana la un maxim de 90.000 de euro, pentru o suprafata de 125 mp, cu tot cu finisaje si dotari de top.

           Datorita ofertei mari de apartamente noi si din cauza ca preturile la apartamentele vechi au crescut foarte mult in ultimii ani, s-a ajuns la acest moment critic pe piata. De aceea, cumparatorii se orienteaza cu precadere spre locuinte noi, de multe ori si calitatea si pretul fiind net avantajoase. Cea mai bine cotata zona este cartierul Andrei Muresan, unde se gasesc de la vile noi si blocuri noi de apartamente si pana la case si apartamente vechi.

           Preturile pentru apartamentele noi sunt cuprinse intre 600 si 800 de euro/mp, pentru case, de 1.000-1.200 euro/mp, iar pentru apartamentele vechi preturile sunt cuprinse intre 800 si 1.000 de euro/mp. In concluzie, piata imobiliara din Cluj Napoca este una dintre cele mai efervescente din tara. n

           Ce locuinte se vand In Cluj Napoca

          Cea mai bine cotata zona: Andrei Muresan

25 noiembrie 2004