20% din cantitatea totală de deşeuri municipale generate de Cluj Napoca ar putea fi recuperată. Estimarea aparţine reprezentanţilor companiei Ecovalor, care oferă servicii profesioniste în domeniul gestionării deşeurilor.

sursa foto:http://www.turisadria.com/În cazul în care autorităţile locale ar încheia un acord cu firma respectivă, ar urma să fie folosită instalaţia de la Aleşd, unde s-au investit peste 8 milioane de euro în tehnologii care permit colectarea, logistica şi pretratarea deşeurilor solide în vederea co-procesării finale. Practic, aceasta ar fi soluţia optimă pentru eliminarea deşeurilor în condiţii sigure de mediu.

Eliminarea fără reziduuri a unei părţi din deşeurile municipale prin co-procesarea lor în fabricile de ciment ajută la diminuarea cantităţii totale de deşeuri ce necesită eliminare prin depozitare. Potrivit oficialilor Ecovalor, acesta este un beneficiu substanţial, în condiţiile în care depozitele neconforme din judeţul Cluj trebuie închise până în 2012, în concordanţă cu reglementările europene de mediu.

Metoda propusă de compania respectivă ajută sşi la îndeplinirea ţintelor de valorificare a desşurilor de ambalaje care nu pot fi reciclate, precum şi a celor de diminuare a deşeurilor biodegradabile depozitate.

Un alt oraş care încearcă să protejeze mediul înconjurător este Târgu-Mureş, unde ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a reuşit să introducă sistemul de colectare selectivă a deşeurilor.

Compania Eco Rom Ambalaje SA a semnat un acord cu Primăria Târgu-Mureş şi un contract cu operatorul de salubritate, Salubriserv SA. Astfel, amplasarea punctelor se va face în două etape. Pentru început vor fi amplasate 11 puncte de colectare pe cele trei fluxuri plastic şi metal, sticlă, hârtie-carton. Vor urma apoi alte 14 puncte, astfel încât la începutul anului viitor toţi locuitorii oraşului să aibă acces la serviciile de colectare.

Startul proiectului de colectare selectivă a deşeurilor din Târgu-Mureş va fi dat mâine, de către ministrul Mediului şi Pădurilor, după semnarea celui mai mare proiect de management integrat al deşeurilor aprobat de Comisia Europeană, pentru România, şi primul care include o staţie de tratare mecano-biologică a deşeurilor.

 




24 June 2010