Marfin, subsidiara locală a Cyprus Popular Bank, va prelua depozitele şi o parte dintre creditele sucursalei de la Bucureşti a Bank of Cyprus.  Începând de luni, clienţii vor putea obţine de la Marfin Bank toate informaţiile referitoare la banii pe care îi au depuşi în conturi.

30143-bank-of-cyprus-ramane-inchisa-in-romania-92583-.jpgBanca Centrală a Ciprului a aprobat joi transferul depozitele sucursalei Bank of Cyprus, împreună cu lichiditatea şi creditele de retail.  Depozitele vor ajunge astfel sub schema locală de garantare, iar conturile de peste 100.000 euro vor fi scutite de taxarea cu până la 60% au anunţat autorităţile cipriote.

 „Acest transfer vizează toate depozitele clienţilor sucursalei Bank of Cyprus, persoane fizice şi companii, cu excepţia depozitelor constituite de unii clienţi drept garanţii pentru creditele primite. În contrapartida acestor depozite  asumate de Marfin Bank, prin protocolul de predare-primire, Bank of Cyprus a transferat lichidităţi substanţiale, precum şi un portofoliu de credite de bună calitate, cu garanţii solide, acordate persoanelor fizice şi IMM-urilor”, se arată într-un comunicat transmis de BNR.

Potrivit informaţiilor din piaţa bancară, în prezent Bank of Cyprus România are depozite ce nu depăşesc 100 milioane euro, în condiţiile în care în septembrie anul trecut, valoarea se apropia de 250 milioane euro. Clienţii vor avea acces la conturile personale începând de săptămâna viitoare.

Spre deosebire de Bank of Cyprus, care este sucursală a băncii-mamă din Cipru, iar depozitele atrase sunt garantate de schema specifică din Cipru, Marfin este entitate juridică română şi este reglementată de BNR, iar depozitele sunt garantate local. Potrivit ZF, Marfin avea la sfârşitul anului trecut depozite de 183 milioane euro, cu 11% peste nivelul din 2011. După transferul depozitelor de la Bank of Cyprus, resursele atrase de bancă ar urma să crească cu 50%.

Marfin România va fi capitalizată de către Cipru cu 20 de milioane euro.

Marfin este o bancă românească, o bancă bună, cu toţi indicatorii peste medie, peste nivelul celorlalte bănci din România. Banca este românească, sub supravegherea Băncii Naţionale. Îi rog pe cei care au depozite aici să înţeleagă că în această perioadă a fost o luptă imensă pentru a se găsi o rezolvare, cu implicarea Fondului Monetar Internaţional, a Comisiei Europene şi a Băncii Centrale Europene”, a declarat la România TV, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. 

CITEȘTE ȘI: Speriaţi de situaţia din Cipru, marii bogaţi ai lumii se uită înspre România. Imobiliarele redevin interesante ca investiţie

 

26 April 2013