Viaţa imobiliară din Satu Mare poate fi povestită destul de repede: valoarea apartamentelor a scăzut la fel de mult ca şi în alte oraşe, clienţii şi-au pierdut interesul pentru casele mari, loturile de teren micuţe nu mai sunt atractive pentru cumpărători. În schimb, faţă de alte oraşe analizate de IMOPEDIA.ro, nu piaţa chiriilor este cea care salvează activitatea agenţiilor imobiliare.

20443-sm4.jpgMajoritatea celor care locuiesc la bloc ar dori să se mute la casă. Acum trei ani, pentru mulţi români, această dorinţă părea mai aproape de realitate decât oricând - banii luaţi pe un apartament asigurau începerea construcţiei unei case, salariile erau înfloritoare, orice bancă era nerăbdătoare să acorde un credit ipotecar. Acest şablon este la fel de potrivit şi pentru Satu Mare, la fel cum este şi pentru celelalte oraşe din România.

Nu a durat mult acest vis, căci preţul imobiliarelor s-a prăbuşit. Iar în Satul Mare, cel mai grav afectat segment este cel al caselor, deoarece oferta încă nu s-a întâlnit cu cererea. Sunt proprietari care au plătit mulţi bani pentru casa lor, iar acum nu mai fac faţă creditelor sau cheltuielilor. Dar nici nu concep ideea de a vinde sub preţul cu care au cumpărat sau construit, cu toate că sunt clienţi care le bat la uşă.

Clienţii preferă un credit ipotecar normal, în locul celui garantat de stat

Aproximativ 70% dintre clienţi achiziţionează un apartament cu ajutorul băncilor, iar restul de 30% plăteşte cu bani cash, conform agenţiilor din zonă. Dintre cei care apelează la bănci, sunt puţini cei care preferă programul Prima Casă, din simplul motiv că procedurile sunt greoaie. Este mai simplu şi mai rapid să obţină un credit ipotecar normal, unde dosarul nu trebuie să meargă tocmai la Bucureşti pentru aprobare.

Cei care plătesc cu bani gheaţă sunt ori vânzători, care au obţinut banii dintr-o altă tranzacţie, ori oameni care aveau ceva pus deoparte şi consideră că a venit momentul să cumpere. Agenţii imobiliari din zonă spun că nu sunt rare situaţiile în care sunt solicitaţi pentru a intermedia mai întâi o vânzare pentru un client, după care o achiziţie, pentru acelaşi client.

Mulţi dintre clienţii cu bani în buzunar profită de această scădere a preţului general şi îşi cumpără ceea ce înainte de criză nu şi-ar fi permis.

„Scăderea de preţ este notabilă. Aveam un apartament scos la vânzare pentru 70.000 euro, iar până la urmă l-am vândut cu 40.000 euro. Cine are bani profită de această perioadă şi investeşte în imobiliare" spune Radu Hotca, director al agenţiei Comcas Expert.

Preţul mediu al locuinţelor din Satu Mare:

• Garsoniere - 14.000 euro
• Apartament cu două camere - 20.000 euro
• Apartament cu trei camere - 24.000 euro

Preţul apartamentelor este diferenţiat în funcţie de îmbunătăţiri, dotări, renovări, dar cel mai mult cântăreşte cartierul în care este aşezat. Un apartament poziţionat central poate costa şi cu 40% mai mult decât unul de la marginea oraşului.

Sectorul agricol animă piaţa imobiliară

Tranzacţiile cu terenuri ar fi aproape inexistente, dacă nu ar fi cererea tot mai mare pentru terenurile agricole.

„Cel mai solicitat segment este cel al terenurilor agricole. Companii, persoane fizice, oricine are bani investeşte în terenurile agricole. Preţul mediu este pe la 1.500 euro/hectar" împărtăşeşte directorul agenţiei imobiliare Comcas Expert.

În rest, nu este multă activitate pe piaţa terenurilor. Sunt puţine terenuri la periferie unde să fie utilităţi şi asfalt, iar la acelea preţul se menţine. Dar în Satu Mare nu a fost niciodată un preţ exorbitant la terenuri, deşi sunt puţine loturi de teren cu adevărat bune. Chiar şi înainte de criză, preţul maxim pentru un teren central era de 250 euro/mp, spun specialiştii imobiliari. Dar nefiind foarte umflat, nici nu a avut de unde să scadă, astfel că pentru loturile bine poziţionate din oraş se cer la fel de mulţi bani ca şi acum trei ani.

Proprietarii scot mai puţini bani de pe urma apartamentelor închiriate

Activitatea de pe piaţa chiriilor este cu mult mai slabă faţă de acum câţiva ani, astfel că şi chiria medie a scăzut cu 30-40%, conform agenţilor imobiliari. Nefiind centru universitar sau cu potenţial mare pentru cei care nu sunt de prin partea locului, în Satu Mare nu este prea mare nici cererea pentru locuinţe de închiriat.

Preţ de închiriere al unei locuinţe în Satu Mare:

• Garsonieră - 80-150 euro/lună
• Apartament cu două camere - 100-180 euro/lună
• Apartament cu trei şi patru camere - 140-300 euro/lună

Citeşte şi despre piaţa imobiliară din


19 August 2011