Clienţii “de criză” ai băncilor plătesc mai puţin pentru un creditApartamentele s-au ieftinit

Criza financiară a determinat o ieftinire cu 15% a locuinţelor din Capitala construite între 1980 şi 1990. În ultima jumătate de an preţurile au scăzut în medie cu 2% -3% pe lună, după ce la începutul anului au fost înregistrate stagnări sau creşteri uşoare. Cea mai mare scădere lunară a fost înregistrată în noiembrie, când preţul mediu pe metru pătrat a fost cu 5% mai scăzut decât în octombrie.

Sunt unele zone în Capitală, cartiere precum Dristor, Berceni sau Crângaşi, unde s-au înregistrat scăderi de peste 20%. Aici există şanse foarte mari să găsiţi un apartament mai ieftin cu 30.000 - 40.000 de euro.

Clienţii “de criză” ai băncilor plătesc mai puţin pentru un credit
click pentru a mari imaginea

Preţul locuinţelor din zonele mai apropiate de centru (13 Septembrie, Alba Iulia sau Decebal) s-a menţinut la un nivel destul de ridicat, înregistrându-se scăderi de maxim 5%.

Apartamentele cu două camere, de 60 de metri pătraţi, s-au ieftinit din iunie până în noiembrie cu aproximativ 20.000 de euro.

Oferta de locuinţe este în creştere

Un studiu al INS (Institutul National de Statistică) arată că până la finalul lunii septembrie au fost terminate 36.597 locuinţe, cu 8.312 mai multe faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, iar în trimestrul al treilea au fost terminate 14.344 locuinţe. În trimestrul 3 al 2008 comparativ cu aceeaşi perioada din 2007, numărul locuinţelor terminate a înregistrat o creştere de peste 26%.

Scăderea preţurilor apartamentelor va convinge potenţialii clienţi interesaţi de un credit. Aceţtia îşi refac calculele, li se diminuează suma la care au acces, însă într-un final semnează contractul de credit. Românul este proprietar prin definiţie şi face eforturi să achiziţioneze un imobil prin credit. Dacă în vest procente considerabile de populaţie, în medie 35-55% trăiesc cu chirie, în România oamenii doresc să fie proprietari, economisesc şi îşi dedică întreaga viaţă acestui scop. În Germania, circa 55-56% din populaţie trăieşte cu chirie, în Marea Britanie procentul este de 17%, în vreme ce în România peste 90% sunt proprietari.

Plata ratelor nu necesită un efort suplimentar

Deşi au crescut dobânzile şi comisioanele şi s-a diminuat gradul de îndatorare, suma lunară de plată către banca s-a micşorat. Până în vară creditele erau foarte ieftine, însă apartamentele foarte scumpe.

Credit Zone a calculat rata lunară pe care o plătea o persoană eligibilă pentru bancă în condiţiile de creditare din august 2008 şi rata pe care, aceeaşi persoană o are de plătit în condiţiile actuale.

Clienţii “de criză” ai băncilor plătesc mai puţin pentru un credit
click pentru a mari imaginea

Sursa

8 decembrie 2008