Nevoia de locuinţe este încă stringentă în România. Oamenii vor să se mute, dar adesea nu îşi permit preţurile cerute. Problema este cu atât mai mare cu cât numărul construcţiilor noi ridicate în condiţii de criză este departe de a fi suficient. Tocmai de aceea, statisticile dezvoltatorilor arată că primele apartamente care se vând în ansamblurile rezidenţiale noi sunt cele mai ieftine. Clienţii care ezită ajung adesea să cumpere proprietăţi cu câteva mii de euro mai scumpe decât cele la care se uitau iniţial.

25236-home-inspection.jpgPentru a cumpăra locuinţe la cele mai mici preţuri, sunt două soluţii: prima, cea mai puţin agreată de clienţii din ziua de azi, este achiziţia înainte ca întreaga construcţie să fie finalizată. Al doilea caz se referă la vânzarea complexurilor de locuinţe aflate la început de drum, cele abia scoase pe piaţă, în care încă sunt disponibile la vânzare toate tipurile de locuinţe. Astfel, clientul poate alege din mai multe tipuri de apartamente şi poate opta exact pentru produsul care îl avantajează.

„De regulă, primele se vând apartamentele cele mai ieftine. Chiar dacă este vorba despre complexuri cu apartamente ieftine, chiar dacă şi celelalte oferte sunt la preţuri foarte bune, tentaţia clientului este să prindă cea mai bună ofertă în materie de preţ”, spune Giulio Angheloiu, preşedinte Premier Service.

Nu achiziţia off plan este problema, ci contractele şubrede din spatele ei

În paralel însă, reprezentanţii industriei încearcă să convingă clienţii că nu achiziţia off plan a fost problema, înainte de criză, ci faptul că nu existau măsuri de precauţie, în cazul în care proiectul nu ajungea la final.

„E foarte sigur să cumperi off-plan. Tot ce trebuie să faci este să te foloseşti de un cont escrow, în care dezvoltatorul pune banii clientului şi nu se atinge de ei până la livrare. În Vest există chiar şi asigurări pentru cazul în care dezvoltatorul nu termină lucrările. Aici, în România, clienţii au dat banii dezvoltatorilor, nimeni nu a supravegheat aceste fonduri, dezvoltatorii  nu au fost dintre cei mai cinstiţi, au plecat cu banii, iar oamenii şi-ar pierdut încrederea. Un asemenea climat nu ajută piaţa imobiliară.", arată Ofer Lieberson, investitor israelian de la Tagor Capital.

În multe dintre cazuri, dezvoltatorii oferă un stimul financiar, pentru a convinge clienţii să facă acest pas. Până la urmă, în vremurile de criză preţul a fost un argument decisiv pentru majoritatea cumpărătorilor.

„Pentru un apartament de 35.000 euro, dezvoltatorul oferă un discount de până la 6.000 de euro celor care decid să cumpere înainte să fie gata construcţia. Un bonus important, căci dacă omul are 30.000 euro şi îi ţine în bancă patru luni, până când e gata proiectul, primeşte o dobândă de nimic, puţin peste 0%. Dacă decide să cumpere, poate câştiga şase mii de euro în acelaşi răstimp”, continuă Giulio Angheloiu.

Proiectele ieftine s-au vândut rapid, înainte de finalizarea construcţiei

Iar semnalele vânzătorilor par să fi fost ascultate de către unii clienţi, care au început să analizeze mai atent ofertele de apartamente aflate în stadiul de proiect. De altfel, au fost mai multe proiecte care s-au vândut off plan, potrivit dezvoltatorilor. Desigur, cu condiţia ca preţul solicitat să fie unul cel puţin competitiv.

„Vilele s-au vândut integral înainte de finalizarea proiectului. Unele dintre ele au fost vândute pur şi simplu din prezentarea planurilor, existau doar pe hârtie, clientul vedea doar terenul. Altele au fost vândute când erau la nivelul de structură şi unele, când casele au fost ridicate, dar nu finalizate.", spune Ahmet Buyukhanli, dezvoltatorul proiectului Cosmopolis.

„Chiar am crezut că nu vom vinde nimic până când nu terminăm construcţia, m-a surprins să vindem aproape tot. Avem cerere pentru apartamente chiar mai mari, pentru că preţurile sunt în continuare foarte accesibile", completează Andrew Prelea, CEO Ozone Homes şi dezvoltatorul Avalon Residence.

Înainte de instalarea crizei financiare, cumpărarea apartamentelor off plan era metoda preferată de achiziţie a românilor. Cu toate acestea, eşecul unor proiecte-reper de genul Planorama, Laguna Residence sau Asmita Gardens au speriat clienţii. Iar acestea sunt doar câteva exemple, căci în tot anul trecut, zece ansambluri rezidenţiale din Bucureşti au intrat în procedură de insolvenţă.

CITEŞTE ŞI România, speculată la hectar. Terenurile agricole sunt transformate în platforme pentru centre comerciale


 

11 June 2012