0-75-40addc465b0fc6e087d146537f55c637_imob.jpgChiar daca in ultimii ani piata imobiliara româneasca a cunoscut un avint fara precedent, exista o categorie de oameni pentru care aceasta "dezvoltare" nu inseamna nimic. Pentru ca nu-i ajuta cu nimic. Din simplul motiv ca orice apartament pus in vinzare este, indiferent de pret, mult prea scump pentru ei. Este vorba despre eterna "clasa medie" la care toti fac referiere cind este vorba de nivelul de trai (guvernanti, patroni), dar pe care, de fapt, toti o ignora. Cit despre proiecte imobiliare pentru aceasta categorie, nici nu poate fi vorba. Cu mici exceptii.

Si totusi...

Pina acum, reprezentantii mai multor companii imobiliare de prestigiu au declarat, la inaugurarea lucrarilor pentru anumite proiecte rezidentiale, ca principala beneficiara a acestor proiecte va fi "clasa medie". Clasa medie care trebuia sa aiba, in opinia respectivilor domni, un venit de peste 1.000 de euro lunar pe cap de familie. Din pacate, respectivele companii imobiliare "confundau" clasa medie din România cu clasa medie din Uniunea Europeana sau Statele Unite. Pentru ca va trebui sa mai curga multa apa pe Dunare pina cind clasa medie din România va cistiga atit de mult. Dar am intilnit si o exceptie. Este vorba de o companie detinuta de un grup de oameni de afaceri israelieni care privesc "clasa medie" de la noi intr-un mod mult mai realist si care si-a propus sa construiasca un ansamblu de locuinte tocmai pentru aceasta "clasa medie". Ast-fel, firma Platinum Group aloca aproximativ 125 de milioane de euro pentru constructia a doua com-plexuri rezidentiale in Bucuresti, care vor include peste 1.300 de apartamente. Reprezentantii companiei au apreciat ca proiectul se adreseaza in special, clasei medii si au fost deja semnate precontracte pentru vinzarea a 50 de locuinte.

"Avem programate investitii in terenuri pentru dezvoltarea de proiecte rezidentiale de 50 milioane de euro in urmatorii doi-trei ani. Primul proiect pe care il vom dezvolta va fi amplasat in zona Vitan, va cuprinde 300 de apartamente, valoarea acestuia fiind de circa 35 milioane de euro", a spus, cu putin timp in urma, cind a fost lansat proiectul, vicepresedintele companiei, Valentin Tanase. L-am intrebat pe Valentin Tanase ce intelege prin "clasa medie"? "Intelegem o familie care cistiga in medie, pe luna, 800 de euro. Pentru acestia in colaborare cu o cunoscuta banca am pregatit niste conditii de creditare foarte avantajoase", explica Tanase. Este un pas inainte, am putea spune, fata de peste 2.000 de euro cit trebuia sa cistige, in opinia anumitor dezvoltatori imobiliari, o familie de clasa medie.

Blocuri "normale"

Complexul denumit Vitan Platinum Towers va avea patru blocuri, cu 12, 14 si 16 etaje si va fi amplasat pe strada Penes Curcanul, la intersectia cu strada Mihai Bravu. Preturile de achizitie a locuintelor vor fi de circa 49.000 de euro pentru o garsoniera de 45 metri patrati, de 58.000 euro -124.000 euro pentru apartamentele cu doua camere, a caror suprafata variaza intre 54 si 129 metri patrati. Locuintele cu trei camere au suprafete de 94-109 metri patrati si preturi de 100.000-117.000 euro, iar cele cu patru camere, au intre 118 si 131 metri patrati si costa intre 120.000 de euro si 140.000 de euro. Preturi "decente", am putea spune, daca ne gindim la preturile "afisate" de majoritatea complexurilor rezidentiale care se con-struiesc in mai toate cartierele Bucurestiului. Ce este drept, nici pretentiile nu sint prea mari. Am vazut planurile viitoarelor apartamente si am remarcat doua lucruri. Unu: lipsa "fitelor", adica a finisajelor scumpe. Si doi: planurile apartamentelor semanau izbitor (ca forma si marime) cu cele construite inainte de Revolutie in cartierele Drumul Taberei sau Militari, in special baile, bucataria si unele dormitoare. Nu este vorba de o "bila neagra" pentru respectivul complex rezidential, cum am fi tentati sa credem, ci pentru acei dezvoltatori care prea ne-au obisnuit cu proiecte "de lux" pentru o "clasa medie" care exista doar in imaginatia lor.

Sursa

25 January 2007