Construcţiile vechi pot fi renovate pe banii statului sau vândute investitorilor specializaţi în achiziţia unor astfel de proprietăţi, majoritatea străini care au deja un portofoliu format din case de acest tip. Printre clădirile pentru care a existat întotdeauna interes din partea cumpărătorilor se numără cele încadrate în categoria monumentelor istorice.

sursa:adevarul.roOferte sunt destul de multe. Asta pentru că unii proprietari nu pot să le întreţină sau nu ştiu cum pot obţine bani de pe urma lor. Sau nu ştiu că pot obţine finanţări de la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) sau de la autorităţile locale pentru renovarea clădirilor istorice.


Afaceri cu istorie

Cumpărătorii sunt însă oameni de afaceri conştienţi de potenţialul acestor proprietăţi care pot fi renovate şi revândute pe bani mulţi. Ele pot fi închiriate unor ambasade sau altor companii interesate să-şi mute birourile în clădiri cu „prestanţă".

Mihai Badea este unul dintre aceşti cumpărători de istorie. „Cumpăr vile vechi, monument istoric, amplasate în zone semicentrale, iar gradul de conservare nu este foarte important", descrie el proprietăţile de care este interesat.

În ultimele luni a găsit mai multe astfel de case şi se află în negocieri cu proprietarii. Încearcă să obţină un preţ cât mai mic. „Acesta este un moment propice pentru astfel de tranzacţii, preţurile fiind cu mult mai scăzute faţă de anul trecut", spune Badea. Important este să ai bani lichizi şi o echipă bună de restauratori. „Recuperarea banilor şi obţinerea unui profit prin revânzare sau închiriere este doar o chestiune de timp", explică investitorul.

În România există aproape 30.000 de astfel de construcţii, aflate în proprietate privată sau a statului. Cele care la un moment dat au fost scoase la vânzare de către proprietarii care le-au revendicat după 1989 au fost achiziţionate în mare parte de către diferite persoane fizice sau companii, româneşti sau străine, deşi statul are drept de preempţiune asupra acestora.




Sursa

16 March 2010