Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului ar putea iniţia împreună cu Primăria Bucureşti un proiect-pilot de finanţare a restaurării unor clădiri istorice din Capitală în contextul noului Program Naţional de Reabilitare a Centrelor Istorice, se arată într-un comunicat de presă difuzat miercuri de municipalitate.

26102-cladire_istorica_97518100.jpgPrimarul general Sorin Oprescu a avut miercuri o întâlnire cu ministrul Dezvoltării, Eduard Hellvig, prilej cu care au discutat despre "deblocarea unor proiecte de interes pentru Bucureşti, a căror soluţionare a fost tergiversată până în prezent".

Potrivit PMB, cei doi au vorbit, în prezenţa secretarilor de stat Marcel Bolos şi Iulian Matache, a viceprimarului Marcel Nicolaescu şi a arhitectului-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, despre reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriilor Spitalului Clinic de Copii "Dr. Victor Gomoiu" şi Spitalului Clinic de Ortopedie "Foişor", modernizarea infrastructurii rutiere Piaţa Sudului, precum şi despre amenajarea circuitului turistic pe lacurile Floreasca şi Tei şi proiectul Esplanada.

"Bucureştiul este oraşul cel mai puternic, motorul de dezvoltare a ţării. (...) Din această perspectivă, la întâlnirea cu ministrul Dezvoltării, Eduard Hellvig, am discutat despre dezvoltarea şi crearea unei baze de lucru pentru implementarea unor proiecte concrete în domeniile turismului şi modernizării oraşului, despre o absorbţie cât mai mare a fondurilor europene la nivelul Bucureştiului, despre propuneri concrete de măsuri şi modificări legislative şi normative pentru creşterea eficienţei în ceea ce priveşte consolidările clădirilor cu risc seismic crescut, precum şi despre legea faţadelor", a spus Sorin Oprescu.

La rândul său, Eduard Hellvig a declarat că pentru ministerul său Bucureştiul este prioritar nu doar pentru că este Capitala ţării, ci pentru că reprezintă cel mai important pol de dezvoltare economică şi turistică.

"Bucureştiul trebuie susţinut intensiv, pentru că aici este concentrată o mare parte a populaţiei, precum şi a activităţii economice şi culturale a României. Este o carte de vizită pe care trebuie să o construim permanent pentru a o putea prezenta fără rezerve. Iată de ce am toată deschiderea şi toată susţinerea pentru proiectele menite să contribuie la dezvoltarea Bucureştiului", a arătat ministrul.

El a ridicat cu această ocazie şi problema cartierului de locuinţe ANL "Henry Coandă", obţinând confirmarea din partea primarului general al Bucureştiului că Primăria va începe lucrările de asfaltare la bd. Nisipoasa din acest cartier.

Cele două părţi au mai convenit şi posibilitatea de a concepe, pentru perioada următoare de programare, un Program de Dezvoltare Regională adaptat Bucureştiului, ţinând cont de nevoile specifice de dezvoltare urbană şi regională.

 

Sursa

23 august 2012