Clădirile ecologice câştigă cu fiecare zi ce trece cote de piaţă tot mai importante.

Randamentele excelente oferite, în timp de astfel de construcţii îi conving pe dezvoltatori să aloce fonduri importante în acest sens. Dacă ne gândim că întreţinerea unei clădiri verzi este de două ori mai ieftină decât a unui imobil din zidărie, vom considera cu mai mare atenţie proiectarea pe fundamente ecologice. În ultima perioada proiectele ecologice câştigă teren. Iată care sunt atuurile lor.

Proiectele ecologice cuceresc lumea. Tot mai mulţi dezvoltatori decid să construiască imobile verzi datorită randamentelor bune pe care le oferă în timp. Deşi pornesc cu stângul din pricina costurilor cu circa 20% mai mari decât cele ale unei construcţii din zidărie, proiectele ecologice întorc rapid handicapul financiar într-un beneficiu viitor. Potrivit specialiştilor, exploatarea unui imobil verde este de două ori mai ieftină decât în cazul clădirilor din beton. Ei mai spun că ideal ar fi ca un proiect să fie proiectat încă de la început pe principii ecologice. Convertirea ulterioară este mult mai costisitoare!

Pe lângă materiale şi tehnicile nepoluante folosite pentru realizarea unei construcţii verzi, esenţiali sunt şi factorii naturali. Exploatarea la maximum a poziţiei faţă de soare conduce la scăderea considerabilă a facturilor de energie electrică. Iluminatul natural, modul în care ferestrele se deschid, cât şi dimensiunile acestora pot face ca o clădire ecologică să funcţioneze fără probleme o bună bucată din zi.
Eficienţa energetică poate creşte cu ajutorul panourilor solare, care pot oferi autonomie tot timpul anului.

Asta în mod evident dacă amplasamentul este gândit corect în funcţie de condiţiile naturale. Panourile solare sunt folosite la scară largă în nordul şi sudul Europei, ţari precum Germania, Austria şi Grecia având o tradiţie în folosirea resurselor verzi, ele deţinând aproximativ 70% din această piaţă. Conform specialiştilor, România se află în zona B de însorire, fapt ce permite montarea de panouri pe case individuale, pensiuni, hoteluri şi clădiri comerciale. Sistemele sunt funcţionale şi în cazul blocurilor de locuinţe. Ele sunt avantajoase pentru că oferă avantaje economice immediate, costurile de întreţinere putând coborî cu păână la 80%, deoarece un panou solar poate furniza, printre altele clădură şi apă menajeră.

17 November 2008