Piaţa de birouri din principalele oraşe din ţară are un potenţial atractiv pentru investitori, arată ultimul raport publicat de CBRE. Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Braşov şi Sibiu, sunt, alături de Capitală, oraşele care prezintă interes pentru companiile aflate în proces de extindere sau relocare.

23869-cladire.jpg„România este una dintre cele mai atractive ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est din perspectiva pieţei de birouri, iar Capitala nu constituie singurul punct de interes al companiilor care caută să se extindă sau să-şi relocheze activităţile în ţara noastră. Alături de Bucureşti, principalele oraşe din ţară - Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Braşov sau Sibiu – devin din ce în ce mai atractive pentru investitorii străini datorită forţei de muncă la un nivel înalt competitiv pe care o oferă şi dezvoltării infrastructurii în următorii ani”, a declarat Răzvan Iorgu, Director General CBRE România. 


Bucureşti

  • Populaţie: aproape 2 milioane locuitori
  • Rata şomajului: circa 2%
  • Salariu brut: aproximativ 700 euro/lună

Capitala avea, la finalul anului trecut, un stoc de birouri noi moderne de peste 2.1 milioane mp, o rată de neocupare de 14,14% şi o chirie prime de 19,5 euro/mp/lună. Din punct de vedere economic, Bucureştiul este cel mai prosper oraş din ţară şi unul dintre principalele centre industriale şi de transport din Europa de Est.

Cluj-Napoca

  • Populaţie: în jur de 307.000 locuitori
  • Rata şomajului: circa 3,5%
  • Salariu brut: aproximativ 400 euro/lună

Al doilea oraş ca mărime după Bucureşti a încheiat anul trecut cu un stoc de birouri moderne de 120.000 mp, o rată de neocupare de 10% şi o chirie prime de 12-15 euro/mp/lună. Clujul a devenit destinaţia preferată a producătorilor şi a companiilor din IT&C. Avantajele capitalei Transilvaniei sunt forţa de muncă educată, cu diverse abilităţi profesionale şi cunoaşterea de limbi străine. În plus, are o infrastructură de transport bine dezvoltată datorită proximităţii şi accesibilităţii faţă de Europa de Vest, printr-un aeroport internaţional şi o bună reţea feroviară şi de drumuri.

Iaşi

  • Populaţie: în jur de 304.000 locuitori
  • Rata şomajului: circa 6%
  • Salariu brut: aproximativ 350 euro/lună

Principalul oraş ca mărime din nord-estul României, avea, la finalul lui 2011, un stoc de birouri noi de de 70.000 mp, o rată de neocupare de 20% şi o chirie prime de 10-12 euro/mp/lună. Oraşul este al treilea centru universitar din ţară, după Bucureşti şi Cluj-Napoca şi beneficiază de o forţă de muncă educată, infrastructură de telecomunicaţii avansată, absolvenţi bine pregătiţi în domeniul IT şi prezintă cheltuieli scăzute de întreţinere. Oraşul este atractiv pentru companiile active în IT&C, producţie şi domeniul farmaceutic.

Timişoara

  • Populaţie: în jur de 306.000 locuitori
  • Rata şomajului: circa 1,9%
  • Salariu brut: aproximativ 400 euro/lună

La final de 2011, Timişoara avea un stoc de birouri noi de 80.000 mp, o rată de neocupare de 15% şi o chirie prime de 12-15 euro/mp/lună. Oraşul are cea mai bună infrastructură de transport feroviar şi rutier din România, fiind conectată cu cele mai mari oraşe din ţară, precum şi cu cinci capitale europene pe o rază de 600 de kilometri (Belgrad, Bucureşti, Budapesta, Viena şi Zagreb). Timişoara este atractivă atât pentru producătorii, cât şi pentru furnizorii de servicii din industrii precum cea auto, telecomunicaţii şi IT.

Braşov

  • Populaţie: în jur de 276.000 locuitori
  • Rata şomajului: circa 4,5%
  • Salariu brut: aproximativ 350 euro/lună

Braşovul avea, la finalul anului trecut, un stoc de birouri moderne de 50.000 mp, o rată de neocupare de 15% şi o chirie prime de aproximativ 10-13 euro/mp/lună. Braşovul a devenit atractiv pentru investitorii străini din domeniile auto, maşini şi echipamente de producţie, materiale de construcţii, farmaceutic, producători de bere şi de mobilă.

Sibiu

  • Populaţie: în jur de 155.000 locuitori
  • Rata şomajului: circa 3,86%
  • Salariu brut: aproximativ 480 euro/lună

La sfârşitul anului tercut, Sibiu avea un stoc de birouri noi de 50.000 mp, o rată de neocupare de 15% şi o chirie prime de circa 9-11 euro/mp/lună. Oraşul este un punct de atracţie pentru companiile active în industriile auto, producătoare, de textile şi IT&C.

La nivel global, România este o ţară atractivă pentru investitorii străini din perspectiva stabilităţii politice pe care o conferă statutul ei de membră a Uniunii Europene, dar şi datorită taxei unice de impozitare de 16% care este una dintre cele mai scăzute din UE, subliniază analiștii CBRE. În același timp, țara noastră prezintă între cele mai scăzute medii salariale din regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est. În plus, România este a doua ţară din lume (după Coreea de Sud) în ceea ce priveşte viteza media a conexiunii la Internet şi se situează pe locul 6 la nivel global şi locul 2 în Europa din punctul de vedere al numărului şi pregătirii profesionale a specialiştilor IT. Totodată, românii sunt consideraţi „cei mai buni vorbitori de limbi străine din Europa”, potrivit Asociaţiei Traducătorilor din Europa de Est.

CITEȘTE ȘI: IKEA vinde case montate şi deja mobilate


13 March 2012