Dezvoltările imobiliare se ba­zea­ză în continuare pe capa­citatea proprietarilor de a atrage bani de la bănci. Deschiderea finanţatorilor diferă însă şi pe categorii de proiecte, în funcţie de secto­rul imobiliar, dar diferă şi de la ţară la ţară. Acordarea de fonduri pentru pro­iectele imobiliare din România, Republica Cehă şi Polonia este mai facilă în cazul clădirilor de birouri, se arată într-un raport al KPMG.

21749-birou.jpgPrin comparaţie, în acelaşi raport se indică faptul că ţări precum Ungaria şi Serbia atrag mai uşor fonduri pentru dezvoltarea de retail. Asta în timp ce sectorul industrial/logistic este în top în ţări precum Bulgaria, Slove­nia şi Ţările Baltice. Pentru totalita­tea sectoarelor imobiliare, dintre ţă­rile Europei Centrale şi de Est, Ro­mâ­­nia se plasează la mijloc în pri­vin­ţa deschiderii băncilor de a fina­n­ţa proiecte imobiliare. Mai bine de­cât România stau, în ordine, Austria, Republica Cehă, Polonia şi Slovacia, iar mai rău stau Serbia, Ungaria, Bul­garia şi Ţările Baltice. Barometrul KPMG a fost realizat pe baza răspunsurilor primite de la peste 50 de bănci active în domeniul imobiliar din ECE.

Dacă abordarea băncilor diferă, există mari diferenţe şi între dezvo­l­ta­tori. „Investiţiile imobiliare româ­neşti au scăzut după 2008, dar există anumite semne de reînnoire a in­te­resului, în special din partea dezvoltatorilor chinezi", a declarat Ori Efraim, Partner al KPMG în Ro­mâ­nia. „Ca în multe alte sectoare, dez­vol­tatorii chinezi au identificat imediat oportunităţile de pe piaţa ro­mâ­nească şi acoperă anumite goluri lă­sa­te de investitorii mai precauţi", a adău­gat Ori Efraim.

Situaţia finanţării tranzacţiilor imobiliare este similară cu finan­ţa­rea dezvoltării de proiecte. Retic­en­ţa băncilor de a finanţa tranzacţii imo­biliare se traduce prin reducerea numărului acestora. Mai mult decât atât, băncile au acordat mai uşor finanţare pentru achiziţii imobiliare la începutul anului în curs decât în prezent. Asta înseamnă că în perioada următoare vor cumpăra doar cei care... vin cu bani de-acasă. Pentru acest an, cele mai sigure tran­zacţii sunt cele care au început deja nego­cierea la începutul anului, când băn­cile acordau finanţare mai uşor. „Pia­ţa de investiţii din Româ­nia poa­te absorbi 100-200 de mili­oa­ne în pe­rioada următoare din cele câteva dez­voltări anunţate şi cele două-trei investiţii ce urmează a se închide", a declarat Cristian Usti­nescu, Director de Investiţii al DTZ Echinox.


Sursa

31 October 2011